An inquiry into rural-development: Nongovermental organizations in Turkey: Degree of institutionalization and socio-economic characteristics of the employees
Kırsal-kalkınma alanında çalışan Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları üzerine bir inceleme: Kurumsallaşma düzeyi ve çalışanların sosyo-ekonomik özellikleri
  1. Tez No: 147631
  2. Yazar: ÇAĞRI TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, neoliberalizm, rasyonalizasyon, kurumsallaşma, sosyo-ekonomik konum, kalkınma vı, Nongovernmental organizations, neo-liberalism, rationalization, institutionalization, social-economic status, development IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmada kırsal kalkınma alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) kurumsallaşma düzeyleri ve STK çalışanlarının sosyo-ekonomik konumlan incelenmektedir. Kalkınma STK' lan sektörü son otuz yıl içinde büyük bir büyüme göstermiştir. Bu, aynı zamanda, kapitalizmin yeniden yapılanma dönemidir. Neoliberal politik ekonomi, ulusal ekonomileri küresel ekonomiye eklemleyerek, Keynesçi/Fordist modelin yerini almıştır. Büyüyen gelir eşitsizliği, yoksulluk ve işsizlik küresel bütünleşmenin sonuçlan olarak karşımıza çıkmaktadır. Orta sınıflar işsizlikle tanışmışlar ve yaşam standartlan belirgin şekilde düşmüştür. Bu döneminbir başka özelliği de STK'lara yönelik uluslararası yardımların büyük miktarlarda artmasıdır. Kalkınma STK'lan sektörünün büyümesi, neoliberal yemden yapılanmanın bu sonuçlarıyla yakından bağlantılıdır. Yoksulluk, nitelikli fakat işsiz bireyler ve ululararası yardımlar STK'lann çoğalmasını ve büyümesini sağlamıştır. STK'lar kapsamları genişledikçe kurumsal yapılar geliştirmek durumunda kalmakta ve bunun sonucunda daha fazla nitelikli bireyi istihdam etmektedirler. Yoksulluğa karşı mücadelede ve ekonomik ve sosyal yapının eleştirilmesinde üstlendikleri rolün yanısıra, STK'lar çalışanları için istihdam ve belirli bir sosyo-ekonomik konum -orta sınıf konumu- yaratarak yeni bir işlev edinmişlerdir. Türkiye'de gözlemlenen dünyanın diğer bölgelerinde olanlarla benzerlikler içermektedir: 1970'lerdeki ekonomik kriz, askeri darbe ve cunta rejimi, ekonominin serbestleştirilmesi, yoksulluk ve işsizlik. Türkiye politik ekonomisinin bu koşullarında, kırsal kalkınma STK'lannın kurumsallaştığım söyleyemesek de, orta sınıflar için istihdam yaratıcı yapılara dönüştüğü izlenimi edinilmektedir. Yine de, eleştirel bakış açılarım korudukları sürece STK'lann ülkenin demokratikleşme sürecindeki rolü büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is examining the institutionalization degree of the rural development nongovernmental organizations (NGO) and the social-economic status of the employees in those NGOs. The development NGO sector has enormously grown within last three decades. It has also been a period of reorganization for capitalism. The neo-liberal political economy has replaced the Keynesianism/Fordism, integrating the national economies into the global economy. This integration has resulted in increasing income inequalities, poverty, and unemployment. Middle classes have lost their jobs, and their life standards have eroded. In the period, the iiiinternational funds channeled to the NGOs have increased to a great extent. The growth of the development NGO sector are closely linked to those consequences of the neo-liberal reorganization. Poverty, qualified but unemployed individuals, and the international funds have made it possible, inevitable in fact, for the NGOs to proliferate and enlarge. As they enlarge their scope, they have to develop institutional structures, which in turn employ more qualified people. In addition to their role in the struggle against poverty and in the, more or less radical, criticism of the social and economic order, NGOs have acquired a new function, creating employment and a certain level of social-economic status, a status of middle class, for those employed. What we have been observing in Turkey is similar to the developments in the other parts of the world: economic crisis in 1970s, military junta, liberalization of economy, poverty and unemployment. Within this political economy, the rural development NGO sector of Turkey seems not institutionalized but having turned into an employment opportunity for middle class. Nevertheless, its role in the democratization process of the country is still important as far as the critical perspective is kept in effect.