Black sea environmental regime: Challenges and opportunities
Karadeniz çevre rejimi: Zorluklar ve fırsatlar
  1. Tez No: 147640
  2. Yazar: ALARA İSTEMİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞULE GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: çevre rejimleri, Karadeniz, Bükreş Sözleşmesi, Avrupa Birliği, Tuna Nehri, environmental regimes, Black Sea, Bucharest Convention, European Union, Danube river. iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Üç ana bölümden oluşan bu tez, Karadeniz çevre rejimini incelemektedir. Birinci bölümde, uluslararası politikanın çevresel boyutu hakkında genel bir giriş yapıldıktan sonra, çevre alanında rejimlerin oluşumu ve kıyı ve deniz çevresinin korunmasına yönelik küresel ve bölgesel politika ve hukukun gelişimi ortaya konulmaktadır, ikinci bölümde, öncelikli olarak Karadeniz'in özellikleri ve çevre problemleri tanımlanmaktadır. İkinci olarak, rejim oluşumunu engelleyen nedenler ile oluşumunu sağlayıcı etkenler analiz edilmektedir. Son olarak rejimin yasal, kurumsal ve mali çerçevesi donörlerin bölgedeki girişimleri ile birlikte incelenmektedir. Üçüncü bölüm rejimin faaliyet göstermesini etkileyen zorluklar ile Karadeniz'in geleceği için firsatlan ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Karadeniz çevre rejiminin Karadeniz'in korunması ve ekosisteminin iyileştirilmesini sağlamak üzere sürdürülebilir olup olmadığını kavramaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the Black Sea environmental regime, which consists of three main parts. The first part of the study, after a general introduction to the environmental aspect of international politics, puts forward the regime formation in the field of environment and the development of global and regional environmental policy and law for the protection of coastal and marine environments. The second part firstly describes the peculiar characteristics and the environmental problems of the Black Sea. Secondly, it analyzes the disintegrative and integrative motives behind the establishment of the regime. Lastly, the legal, institutional and financial framework of the regime together with the role of international donors in the Region are put forward. The third part identifies the challenges affecting the functioning of the regime as well as the opportunities for the future of the Black Sea. The main concern of this study is to have an insight of the Black Sea environmental regime to see whether the regime has been functioning sustainably to enable the protection of the Black Sea and the recovery of its ecosystem.