Predictive values of social support, coping styles and stress level in posttraumatic growth and burnout levels among the parents of children with autism
Otizmi olan çocuk ailelerinde sosyal destek, stres düzeyi ve başa çıkma stratejilerinin, travma sonrası büyümeyi ve tükenmişliği yordama düzeyi
  1. Tez No: 147657
  2. Yazar: ÖZCAN ELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Büyüme, Ebeveyn Stresi, Tükenmişlik, Başa Çıkma Yolları, Sosyal Destek, Otizm, Posttraumatic Growth, Parental Stress, Burnout, Coping Strategies, Social Support, Autism
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, otizmi olan çocuk ailelerinde, bazı sosyo- demografik değişkenler ile sosyal destek, stres düzeyi ve baş etme yollarının travma sonrası büyüme ve tükenmişliği yordama etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Katılımcılara sosyo-demografik formun yanı sıra, Travma sonrası Büyüme Envanteri (PTGI), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS), Baş Etme Yolları Ölçeği (WCI), Özürlü veya Kronik Rahatsızlığı olan Çocuk Ailelerinde Stres Kaynakları Ölçeği (QRS), ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI) uygulanmıştır. Örneklem 58 çift, 13 tek anne ve 7 tek baba olmak üzere toplam 71 'i kadın 65'i erkek toplam 136 kişiden oluşmaktadır. Veriler Özel İlgi Özel Eğitim Merkezi, Barış Özel Eğitim Merkezi, Ankara Üniversitesi Otistik ÇocuklarVI Araştırma ve Eğitim Merkezi, Bağcılar Otistik Çocuklar Okulu ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Psikiyatrisi Kliniğinden toplanmıştır. Bu çalışmadaki örneklemde, MBl'ın faktör analizi orijinal faktör yapısından faklı olarak iki faktör vermiştir. Duyarsızlaşma faktörü bulunmamıştır. Annelerin, babalardan anlamlı olarak daha fazla duygusal tükenmişlik yaşadığı bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçlan, sosyal desteğin ve problem çözme/iyimser başa çıkma stratejisini kullanmanın annelerdeki travma sonrası büyümeyi anlamlı olarak yordadığını göstermiştir. Sosyal desteğin ve problem çözme/iyimser başa çıkma stratejisini kullanmanın, dindarlığın, yaşın ve evlilik süresinin babalarda travma sonrası büyümeyi anlamlı olarak yordadığını göstermiştir. Annelerdeki toplam tükenmişliği ve duygusal tükenmişliği sadece stres düzeyi anlamlı olarak yordamıştır. Stres düzeyinin, babalardaki hem toplam tükenmişliği hem de duygusal tükenmişliği anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur, ancak, çaresiz/kendini suçlayıcı yaklaşımın da babalardaki toplam tükenmişliği anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. Sosyal destek, problem çözme/iyimser başa çıkma stratejisi ve stres düzeyi annelerdeki kişisel başarı eksikliğini anlamlı olarak yordamıştır. Babalardaki kişisel başarı eksikliğini anlamlı olarak yordayan değişkenlerin bakıcı yardımının olup olmaması ve çaresiz/kendini suçlayıcı yaklaşım olduğu bulunmuştur. Çalışmanın kısıtlılıkları ve ebeveynler için geliştirilecek programlar için önemi literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine the predictive power of some demographic variables and ways of coping, social support and perceived stress level in predicting burnout and posttraumatic growth levels of parents who have a child with autism. Data was collected by administering a socio- demographic form and four self-report questionnaires. These were the Questionnaire on Resources and Stress Short Form (QRS), Posttraumatic Growth Inventory (PTGI), Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), Ways of Coping Inventory (WCI), and Maslach Burnout Inventory (MBI). 136 adults representing 58 parent couples and 13 mothers and 7 fathers, with 71 mothers and 65 fathers who had a child with autism participated in this study. Data was collected in Özel İlgi Special Education School, Bariş SpecialIV Education School, Ankara University Center of Research for Children with Autism (OÇEM), Bağcılar School for Children with Autism and Hacettepe University Child Psychiatry Clinic. The factor analysis of the MBI yielded two of the three factors of the original factor structure. The depersonalization factor was not found in this sample. It was found that, mothers were experiencing significantly higher emotional exhaustion than the fathers. The regression analysis results revealed that social support and problem solving/optimistic coping were significant predictors of posttraumatic growth among mothers. Social support, problem solving/optimistic coping, religiosity, age, years of marriage were the significant predictors of posttraumatic growth among fathers. Stress level was the only significant predictor of burnout and emotional exhaustion among mothers. Stress level was a significant predictor of both burnout and emotional exhaustion among fathers, but helplessness/self blaming approach was also a significant predictor of paternal burnout. Social support, problem solving/optimistic approach, and stress level were significant predictors of lack of personal accomplishment among mothers. Presence of a caregiver and helplessness/self blaming approach were the significant predictors of lack of personal accomplishment among fathers. The importance of the results for clinical interventions with parents and their shortcomings were discussed within the relevant literature.