Socio-economic transformation of financial capital in Turkey after 1980's
Türk finans sermayesinin 1980 sonrası sosyo-ekonomik dönüşümü
- Tez No: 147675
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Arrighi, bankacılık, bürokrasi, sermaye, holdingler, yolsuzluk, finansallaşma, para, Marx, Simmel, Arrighi, banking, bureaucracy, capital, conglomerates, corruption, financialization, money, Marx, Simmel. iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Para ve bankacılık üzerinde çalışmak çoğunlukla iktisat biliminin kavrama alanı içinde görünür. Buna karşın paranın sosyal bir kurgu olduğundan hareketle ve toplumsal ilişkilere içkin olduğu düşünülürse para teması toplumsal analizin dışında tutulamaz. Paranın en yüksek kurumsallaşma düzeyi olan finans sistemi de sosyal ve siyasi arka plandan bağımsız addedilmemelidir. Bu tezde, 1980'lerin başında Türkiye'nin geçirdiği finansal dönüşümün, farklılaşan sosyal ilişkiler ve kurumlar bazında toplumsal alandaki yansımaları ele alınmıştır. Öncelikle Türk finans tarihini kısaca tanıtılmış ve 1980 dönüşümünün temel unsurlarına siyasi arka planım da kapsamak suretiyle odaklanılmıştır. Siyasi irade, bürokrasi ve finans piyasası katılımcıları arasındaki güç dengeleri üzerinde yoğunlaşılmıştır. Para ve finans üzerine sosyoloji alanında geliştirilmiş kuramlar ana hatlarıyla bir araya getirilerek Türk finansal serbestleşmesine dair tartışmalar sosyoloji bağlamına dahil edilmiştir. Finansal ilişkilerin toplumsal gelişmelere ve siyasi süreçlere olan etkisi dikkate alınarak, toplumun finansallaşması çerçevesinde borç tabanlı para sisteminin sosyal ilişkilere hangi biçimlerde nüfuz ettiği tanımlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIO-ECONOMIC TRANSFORMATION OF FINANCIAL CAPITAL IN TURKEY AFTER 1980'S Tacer, Ali Özgür M.S., Department of Sociology Supervisor: Dr. Mustafa ŞEN October 2004, 119 PAGES The study of money and banking is largely considered the purview of economics. Nevertheless, money theme cannot be neglected by social analysis for money is a social construct, embedded in social interactions. Financial system, money's highest level of institutionalization, also cannot be abstracted from social and political sub-structure. In this thesis we tried to look at the way in which Turkish financial transformation in early 1980' s has found its reflections on social sphere; in terms of changing social relations and institutions. We first presented a short history of Turkish financial system, then we focused on the essential features of 1980 Transformation, covering its political background. The emphasis is made on power relations between bureaucracy, political will and financial market participants. We also combined the main features of mainstream theoretical approaches to money and finance from the fields of sociology and we put current debates on Turkish financial liberalization into the context of sociological standpoint. As we considered the ways financial relations shape societal developments and political processes, we tried to identify how debt-money system had permeated further in the social relations through financialization of society.