Non-muslim minorities and Turkish national identity: A research through Armenian and Greek literary works
Gayri müslim azınlıklar ve Türk ulusal kimliği: Ermeni ve Rum edebi eserleri üzerinden bir araştırma
- Tez No: 147678
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Ulusal Kimlik, Etnik Kimlik, Azınlıklar, Söylem Analizi, Edebi Eserler, Nationalism, National Identity, Ethnic Identity, Minorities, Discourse Analysis, Literary Works IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 394
Özet
Tezin amacı gayrimüslim azınlıkların, yani Ermenilerin ve Rumların,“öteki”Türkler karşısında kendi imajlarını / kimliklerini nasıl konumladıklarını, kimliklerin kurucu temalarını ve tarih sürecinde değişen söylemlerini saptamaktır. Bu analiz, hedeflenen amaca ulaşabilmek için gayrimüslim azınlıklara dahil olan entellektüel ve yazarlara ait edebi eserler üzerinden yürütülmektedir. Bu söylemlere referans olan tarihsel süreç ise geç Osmanlı İmparatorluğu döneminden 1960'lara kadar gelmektedir. Tarih boyunca öne çıkan bu söylemler ile azınlıkların kendi imaj ve kimliklerini nasıl kurduğu, hangi konularda bu temaların süreklilik ve kesiklik arzettiği incelenmektedir. Söylem analizi etnik kimliklerin kendilerini tanımladıkları alanda öne çıkan temaların sürekliliği ve süreksizliğini göstermesi açısından araştırmayı kolaylaştıran bir yöntem olmuştur. Çalışma, azınlıkların devlete isnat ettikleri ideolojik ve politik uygulamaları incelemenin yanısıra, bu grupların Türk ulusal kimliğini nasıl yapı bozumuna uğrat -ama -tığı göstermeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to concentrate on the changing discourses in Turkish history and their constitutive themes in positioning the seif-image of the minorities, i.e., Armenians and Greeks, the Turks being“other”. The research is carried out on the basis of the literary works produced by the intellectuals / authors of these minorities. The historical context, which is taken as the reference point for these discourses, covers the period from the late Ottoman Period up to the eariy 1960s. Furthermore, the study explores how the ethnic minorities constructed their identities in the last century. This study also seeks to find out which discourses have been the leading ones through history and to determine the continuities and ruptures in the use of themes by these ethnic groups to construct their identities, in addition, policies and ideologies attributed to the state by the minorities are tackled with the literary works and main discursive elements used by minority groups to (de)construct Turkish national identity are explored.