The experience of the ethical and its political consequences in later Heidegger and derrida
Geç dönem Heidegger ve Derrida'da etik deneyim ve politik sonuçları
  1. Tez No: 147677
  2. Yazar: CİHAN CAMCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERGÜDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Deneyim, Mış Gibi”, Aşkın, Bütüncül Faydacılık, Metafor, Experience of the Ethical, As If, Transcendental, Holistic Pragmatism, Metaphor rv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
çalışmamda etik deneyim kavramını ve politik sonuçlarını tartıştım. Bu bağlamda, Kant etiğinde merkezi bir yer tutan aşkın strateji anlayışını, bu stratejinin dayandığı doğa kanunlarının tabî olduğu nedensellikten farklı, kozmolojik anlamda bir özgürlükten kaynaklanan nedensellik anlayışını ve Heidegger' in bu anlayışa varlıkbilimsel eleştirisini totoliter sonuçlara yol açışı açısından ele aldım. Heidegger'in eleştirisine Derridacı bir yaklaşımın daha demokratik bir politikaya yol açışım ve bu yaklaşımın aşkın olanın aşkınlığım işe yarar kılarak etiğin kökenini kurguyla örtüştürmesinin bütüncül faydacılık ile benzer politik sonuçlar doğurduğunu öne sürdüm.
Özet (Çeviri)
In my doctorate thesis, I have discussed the notion of the experience of the ethical and its political consequences. In this context, I have pointed to the central strategy of Kantian ethics that is called transcendental strategy. Transcendental strategy relies on a concept of causality, which unlike the causality that governs the laws of nature, arises from freedom in its cosmological meaning. I have discussed Heideggerian challenge to this concept of causality from an ontological point of view that gives rise to totalitarian political consequences. In relation to Heideggerian challenge, I have argued that Derrida's critique of Heidegger gives rise to democratic political consequences that reconcile the origin of ethics with fiction through utilization of the transcendence of transcendentality. Thereby, I have argued that experience of the ethical for Derrida induces to similar political consequences with holistic pragmatism.