In search of relational perspective: A critical inquiry into the theoretical roots and political implications of state/market duality in the context of globalization
İlişkisel bir perspektifin arayışında: Küreselleşme bağlamında devlet/piyasa ikiliğinin kuramsal kökenlerinin ve siyasal sonuçlarının eleştirel bir sorgulaması
- Tez No: 147784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Devlet, Piyasa, İkilik, Form, Küreselleşme, State, Market, Duality, Form, Globalization. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tez devlet/piyasa ilişkisinin analizinde kullanılan düalistik yaklaşımın kuramsal temellerini araştırmayı ve bu yaklaşımın güncel küreselleşme/devlet tartışmalarına ne şekilde hakim olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Kuramsal tartışma için Hayek, Weber ve Polanyi'nin eserleri; güncel tartışmalar için ise uluslararası siyasal iktisat literatüründen seçilmiş yaklaşımlar incelenmiştir. Çalışma, siyasal iktisat literatüründe öne çıkan ve devlet-merkezli ve piyasa güçleri-merkezli olarak adlandırılabilecek iki hakim yaklaşımın devlet/piyasa ikiliğini yeniden ürettiğini ileri sürmekte; bu ikiliği aşacak alternatif bir yaklaşımın ise, form analizi çerçevesinde geliştirilebileceğini iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is aimed at making an inquiry into the theoretical roots of a dualistic approach used in the anaysis of state/market relation and at showing in what ways this approach dominates the current debates on globalization and the state. For the theoretical discussion, the works of Hayek, Weber and Polanyi; for the actual discussions, selected methodologies from the international political economy literature are examined. The study argues that two dominant approaches emerging in the political economy literature, which can be identified as“state- centric”and“market forces-centric”, do reproduce state/market duality and that an alternative perspective which may overcome this duality can only be elaborated within the framework of the form analysis.