The inscribed-cross churches in Göreme
Göreme'deki kapalı haç planlı kiliseler
  1. Tez No: 147794
  2. Yazar: MELTEM ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUNA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Bizans Dönemi, Kilise Mimarlığı, Göreme, Kapalı Haç Plan IV, Middle Byzantine Period, Church Architecture, Göreme, Inscribed- cross plan iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez Göreme'de bulunan kapalı haç plana sahip kaya kiliselerinin mimari özelliklerini incelemektedir. Bu kiliseler, Chapel 17, St. Barbara, Çarıklı, Karanlık, Elmalı, Chapel 25, Chapel 32, Kılıçlar, Bezirhane and Yusuf Koç'tur ve 9-11 yüzyıl Orta Bizans dönemine tarihlenmektedir. Bu çalışma öncelikle bu kiliselerin genel özelliklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, çalışma bu kiliselerin ayinsel planlarını incelemektedir. Ayinsel planlar incelenirken, yerel özelliklerini belirleyebilmek için, Bizans istanbul'unda bulunan kapalı haç planlı kiliselerin mimari gelişimleri karşılaştırma için kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis reviews the general characteristics of rock-cut churches with an inscribed-cross plan in Göreme. These churches, namely Chapel 17, St. Barbara, Çarıklı, Karanlık, Elmalı, Chapel 25, Chapel 32, Kılıçlar, Bezirhane and Yusuf Koç, date from the ninth to the eleventh century of the Middle Byzantine period. Firstly, this study aims to identify the general features of these churches. It also attempts to examine their liturgical planning. While doing so, architectural developments in the inscribed-cross churches in Byzantine İstanbul will also be used for comparison, in order to highlight provincial characteristics in the inscribed-cross churches of Göreme.