The Roman Nymphaea in the cities of Asia minor: Function in context
Küçük Asya kentlerindeki Roma Nymphaionları (Anıtsal çeşmeleri): Bağlam içerisindeki işlev
- Tez No: 147793
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Nymphaion (Anıtsal Çeşme), Roma Kenti, İmparatorluk Dönemi, Küçük Asya, Kent Mobilyası, Nymphaea, Roman City, Imperial Period, Asia Minor, Urban Furniture
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tez insan ve onun yerleşkesi arasındaki ilişkiyi Küçük Asyadaki İmparatorluk dönemi Roma Kentleri bağlamında incelemektedir. Bu inceleme nymphaionların (anıtsal çeşmelerin) kentsel mimari kapsamında araştırılmasıyla yapılmıştır. İlk olarak, Roma dönemindeki kentsel bağlamı tanımlayabilmek için Roma kenti ve kent armatürü (iskeleti) hakkında bilgi verilmiştir. Bu bağlam içerisinde, nymphaionlar (anıtsal çeşmeler) kentin zihinsel haritasının çıkartılmasında referans (nirengi) noktaları ve düzgün işleyen kentsel kamusal mekan içinde kent mobilyası olarak da ele alınmıştır, örnek olarak altı kent seçilmiştir. Bunlar Pisidya Antakyası, Perge, Pamukkale, Laodik, Efes ve Miletdir. Bu kentlerdeki anıtsal çeşmeler seçilen kriterler içerisinde irdelenmiş ve 'Roma kentinde nymphaionlar (anıtsal çeşmeler) genellikle nerelere yerleştirilmişlerdir? Yerleştirildikleri bu noktalarda işlevleri nelerdir? Kamusal mekan içerisindeki rolleri düşünüldüğünde nymphaionların (anıtsal çeşmelerin)VI kent kurgusuna, kentsel yaşama ve alışkanlıklara ne gibi etkileri olmuştur?' gibi sorulara cevap aranmıştır. Sonuç olarak, kent içerisinde nymphaionun (anıtsal çeşmenin) lokasyonunu tayin eden faktörün her zaman su kaynağı olmadığı görülmüştür. Nymphaionlar (anıtsal çeşmeler) çoğunlukla kent armatürü (iskeleti) üzerinde görünebilir ve hatırlanabilir olmak adına yerleştirilmişlerdir. Bu sebeple, kentsel bir eleman olarak nymphaionlar (anıtsal çeşmeler) kamusal aktiviteyi biçimlendirmiştir. Bunu da kentsel bilince katkıda bulunarak, yaşanır ve 'anlaşılır* (okunaklı) kentler yaratarak yapmışlardır.
Özet (Çeviri)
The thesis concentrates on the interaction between man and his settlement within the context of the Roman city in Asia Minor during the imperial period. The analysis is carried out by examining the role of the nymphaea \N\\h\n the context of urban architecture. First of all, an insight of the Roman city and its armatures is given in order to define the Roman urban context. Within this context, the nymphaea are treated as landmarks for mentally mapping the city and as urban furniture in a properly functioning urban public sphere. Six sample cities are chosen as case studies. These are Pisidian Antioch, Perge, Hierapolis, Laodiceia, Ephesus and Miletus. The nymphaea within these cities are evaluated through selected criteria to answer questions such as: Where were the nymphaea usually located in the Roman city? What were their functions at those locations? Considering their role in the public sphere, how did the nymphaea affect the design of the city, urban life and its customs? As a result, it is seen that the location of the nymphaea within the city was not always dependent on the location of water sources. They were often located along the armature to be visible and memorable. Therefore, as anIV urban element the nymphaea influenced public activity by contributing to civic consciosnes and the making of livable and 'legible' cities.