Transformation and 'Europeanization' of Greek political culture: The case of political parties between 1974-2000
Yunan siyasal kültürünün dönüşümü ve 'Avrupalılaşması': 1974-2000 yılları arasında siyasal partiler örneği
- Tez No: 147799
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Political Culture, Greek Identity, PASOK, Europeanization. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışma, geleneksel ve modernist kanatlar tarafından kurulu Yunan siyasal kültürünün dönüşümünü tarihsel bir çerçeve içinde ve 1974 sonrası döneme ağırlık vererek incelemiştir. 1974 yılında ülkedeki dikta rejiminin çöküşü hem Yunan siyaseti hem de Yunan siyasal kültürü açısından bir dönüm noktası olmuştur. Bu noktada, siyasal partiler demokrasiye geçiş, demokrasinin güçlendirilmesi sürecinde ve Yunan siyasal kültürünün şekillenişinde önemli bir rol oynadı. Avrupa Topluluğu'na katılım Yunan siyaseti ve siyasal kültürü için diğer bir tarihi bir adımı oluşturdu. Avrupa Topluluğu'na(Avrupa Birliği'ne) entegrasyon sürecinin derinleşmesi ve Avrupalılaşma süreci Yunanistan'ın sosyo-kültürel, ekonomik yapısı ve kurumsal modernleşmesini derinden etkilemiştir. Yunanistan'ın Avrupalılaşması, geleneksel ve modernist kanatlar arasındaki hegemonya mücadelesini modernist kanat lehine değiştirmiştir.Özellikle, 1996 yılında Simitis'in Avrupa yanlısı bir anlayış ve modernleşme söylemiyle iktidara gelişi, modernist kanadın geleneksel kanat üzerindeki üstünlüğünü güçlendirmiştir. Anahtar Kelimeler. Siyasal Kültür, Yunan Kimliği, PASOK, ND, Avrupalılaşma. vı
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the 'dualistic' structure of Greek political culture formed by traditionalist and modernist wings in a historical context by concentrating on post- 1974 era. The dissolution of the dictatorship in 1974 constituted a turning point both for Greek politics and Greek political culture. In this point, political parties played the key role in the process of transition and consolidation of democracy and reshaping Greek political culture. Accession into the EC was another historical step for Greek politics and political culture. Deepening of integration with the EC (EU) and Europeanization process has profoundly affected socio-political, economic structure and institutional modernization of Greece. Europeanization of Greece reformulated the hegemony struggle between traditionalist and modernist wings in favor of the latter. Especially, iiicoming to power of Simitis with a pro-European understanding and 'modernization' discourse reinforced the hegemony of modernist wing over the traditionalist one.