The export performance of Turkish manufacturing industries with respect to selected countries
Türk imalat sanayiinin ihracat performansının seçilmiş ülkeler açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 147816
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN ERLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İhracat Performansı, Sabit Pazar Payı Analizi, Açıklanmış Karşılaştırılmalı Üstünlükler, Grubel-Lloyd Endeksi, Export Performance, Constant Market Share Analysis, Revealed Comparative Advantage, Grubel-Lloyd Index IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk İmalat Sanayiinin 1992-2002 yıllan arasında, Doğu Asya ülkelerindeki ihracat performansını değerlendirmektir. Hesaplamalarda SITC (Rev.3), üç basamaklı veriler kullanılmış ve Türkiye'nin ihracatında gelecek vadeden sektörlerin belirlenmesinde başlıca üç yöntem uygulanmıştır. Sabit Pazar Payı Analizi, Türkiye'nin ihracatındaki pazar paylanndaki iki dönem arasındaki değişimin nedenlerini açıklamak için; Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Analizi, Türkiye'nin karşılaştırmalı üstünlüğe sahip sektörlerinin belirlenebilmesi için; Grubel-Lloyd Endeksi, endüstri içi ticaretin seviyesini belirlemek için kullamlmıştır. Sonuçlar, Türkiye'nin ihracat yapısmda önemli değişikler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this paper is to analyze the export performance of Turkish manufacturing industries in the East-Asian countries between the years 1992-2002. SITC (Rev. 3), three digit data were used in calculations and three methodologies were applied in order to discover promising sectors of the Turkish exports. Constant Market Share Analysis was used to explain the causes of the change in the market shares of the exports of Turkey from one period to another. Revealed comparative advantage indices were calculated to determine sectors in which Turkey had comparative advantage. Grubel-Lloyd Index was used to determine the rate of intra- industry trade. Results signal important changes in the export structure of Turkey.