Evaluation of the Turkish language teaching program for foreigners at Minks State Linguistic University in Belarus: A case study
Beyaz Rusya Minsk Devlet Dilbilim Üniversitesi yabancılar için Türkçe dil eğitimi programının değerlendirilmesi üzerine bir alan çalışması
- Tez No: 147830
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program, Program Değerlendirme, Yabancı Dil Eğitimi vı, Curriculum, Curriculum evaluation, Foreign language teaching IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bu çalışmanın amacı, Beyaz Rusya Minsk Devlet Dilbilim Üniversitesi Yabancılar için Türkçe Dil Eğitimi Programının değerlendirilmesidir. Bu çalışma şu sorulara cevap vermeyi amaçlamaktadır: 1) Minsk Devlet Dilbilim Üniversitesi Yabancılar için Türkçe Eğitim Programının hedeflenen ve şu andaki durumu arasındaki farklılıklar nelerdir? 2) Programın hangi boyutları kuvvetlendirilmeli, eklenmeli veya aynı kalmalıdır? Bu ana sorulara cevap verebilmek için 2002-2003 akademik yılında programa devam eden öğrencilerden, aynı akademik yılda bu programda çalışan öğretmenlerden, Programın mezunlarından, aynı programda daha önceki yıllarda Türkçe öğreten öğretmenlerden, programa devam eden öğrencilerin ebeveynlerinden,çalışmanın yapıldığı üniversitenin idarecilerinden ve Mink' teki program mezunlarını çalıştıran bazı işverenlerden veriler toplanmıştır. Bu çalışmada nitel ve nicel veriler toplanmıştır. Nitel veriler anketler yoluyla, nicel veriler ise doküman analizi ve mülakatlar yoluyla elde edilmiştir. Çalışmanın sonuçlan Minsk Devlet DilbilimÜniversitesinde uygulanmakta olan Türkçe Eğitim Programının programla ilgililerin gereksinim ve beklentilerine kısmen cevap verdiğini göstermiştir. Bununla birlikte, mezunlar, programa halen devam etmekte olan öğrenciler ve üniversite yöneticileri arasında Türkçe'ye karşı yüksek ve pozitif bir ilginin varlığı saptanmıştır. Üniversitenin ve programla ilgililerin talep ve ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmesi için program üzerinde bazı değişiklik ve eklemeler yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the Turkish Language Teaching Program for Foreigners at Minsk State Linguistic University in Belarus. The study aims to answer the following two main questions: 1) what are the discrepancies between the current status and the desired outcomes of the Turkish program at MSLU? 2) What aspects of the Turkish program should be maintained, strengthened or added? In order to answer these questions, data were collected from students who were attending the program in the 2002-2003 academic year, instructors who were teaching in the program in the same academic year, the graduates of the program, former instructors of this program, the parents of the students who were currently attending the program, the authorities at the institution, the employers of the graduates of this program in Minsk. mBoth qualitative and quantitative data were collected in the study. The quantitative data were collected through questionnaires. The qualitative data were collected through interviews and written document analysis. The results of the data showed that the Turkish Language Program at Minsk State Linguistic University partially meets the needs and demands of all the involved parties. However, it was observed that enthusiasm and interest for the Turkish language among the current students, graduates and the University authorities were high. Some changes and additions could be made in the program to make it better suited to the needs and demands of its under goers and institution.