Cognitive appraisals, emotion, and coping: A structural equation analysis of the interactional model of stress and coping
Bilişsel değerlendirmeler, duygular ve başa çıkma: Yapısal eşitlik tekniği ile etkileşimsel stres ve başa çıkma modelinde incelenmesi
- Tez No: 147831
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Stres, olaym ikincil bilişsel değerlendirmesi, durumun bilişsel değerlendirmesi, duygular, duyguların bilişsel değerlendrmesi, başa çıkma stilleri, Yapısal Eşitlik Modeli, SEM. vı, Stress, secondary appraisal of the event, cognitive appraisal of situation, emotions, cognitive appraisal of emotions, coping styles, Structural Equation Modeling, SEM. iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin yaşadıkları stress verici bir olaya dayalı olarak yaptıkları, olayın ikincil bilişsel değerlendirmesi, durumun bilişsel değerlendirmesi, olaydan sonra yaşanan duygular, duyguların bilişsel değerlendirmesi ve kullanılan başa çıkma yöntemleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin 560 öğrencisi (271 kadın, 289 erkek) katılmıştır. Ana çalışmadan önce, kullanılan ölçeklerin uygunluğunu ve anlaşılırlığım belirlemek üzere, görüşmeler ve alan taramasını içeren iki aşamalı pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Bilişsel değerlendirmeler, duygular ve başa çıkma stillerini belirlemek amacı ile, Durumun Bilişsel Değerlendirmesi Ölçeği (CAS S), Duygu Listesi, Duygunun Bilişsel Değerlendirmesi Ölçeği (CAES) ve Başa Çıkma Stilleri Ölçeği (CSS) kullanılmıştır. Öğrencilerin, stres verici durumdan sonra yaşadıkları stres düzeyi, zarar/kayıp ve tehdit ikincil bilişsel değerlendirmeleri, durumun bilişsel değerlendirmesi, stres yaratan olaydan sonra öğrencilerin yaşadığı duygular, duyguların bilişsel değerlendirmesi ve olayın yarattığı stres ile baş etmek için kullandıkları başa çıkma yöntemleri, yapısal eşitlik modeli kullanılarak yapılananalizlerde değişken olarak kullanılmıştır. Bulgular, olumlu duygular ve duyguların bilişsel değerlendirilmesi değişkenlerinin, problem odaklı başa çıkma yollarım, olumsuz duygular, stres düzeyi ve ikincil bilişsel değerlendirme değişkenlerinin ise, duygu odaklı başa çıkma yollarım anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir. Sonuçlar ayrıca, duygunun bilişsel değerlendirilmesi değişkeninin, olumlu duygular ve problem odaklı başa çıkma arasında bir ara değişken olarak yer aldığım göstermiştir. Bulgular, Duygunun Bilişsel Kuramı ve Etkileşimsel Stres ve Başa Çıkma Modeli çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the role of secondary appraisal of the event, cognitive appraisal of the situation, emotions experienced and coping styles used after a real life stressful event that university students experienced. Five hundred and sixty students (271 females and 289 males) from Middle East Technical University voluntarily participated in the study. A pilot study which consisted of two stages, interviews and survey was conducted before the main study in order to test the appropriateness and applicability of the appraisal and emotion measures. Cognitive Appraisal of the Situation Scale (CASS), Emotions Checklist, Cognitive Appraisal of the Emotion Scale (CAES) and Coping Styles Scale (CSS) were used to assess cognitive appraisals, emotions and coping styles. Stress level, harm/loss and threat appraisals of the stressful events, cognitive appraisal of situation, emotions experienced by the individuals after the stressful event, cognitive appraisal of the emotions and coping strategies used by the participants were the variables used in the structural equation modeling (SEM). The results of the analysis revealed that, problem focused coping was predicted by positive emotions and cognitive mappraisal of emotion. Emotion focused coping was predicted by negative emotions, stress level and secondary appraisal. The results also yielded that cognitive appraisal of emotion was a moderator variable between positive emotions and problem focused coping. Findings of the research were discussed in the framework of Cognitive Theory of Emotions and Interactional Model of Stress and Coping.