Perceptions of different socio-economic status groups living in Ankara
Ankara'da yaşayan farklı sosyo-ekonomik statü gruplarının algıları
- Tez No: 147838
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: imaj, algı, bilişsel haritalama, bilişsel haritalama. vıı, Image, perception, cognitive mapping, urban social geography
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı Ankara'da yaşayan farklı sosyo-ekonomik statü gruplarının bilişsel haritalarının karşılaştırılmasıdır. Farklı sosyo-ekonomik statü gruplarının grup içi ve gruplar arası ilişkileri bu çalışmanın odak noktasıdır. Bu doğrultuda, grup içi ve gruplar arası ilişkileri kavramak için, kent sosyal mekanına dair algılar araştırılmıştır. Tartışmalar hem şehir, hem de semt ölçeğinde yürütülmüştür. Bu tartışmalar, Eylül 2003 -Şubat 2004 tarihleri arasında, alt sınıf komşuluk çevresi olan Mamak'ta; orta-alt sınıf komşuluk çevreleri olan, Batıkent, Keçiören ve Yeni Mahalle' de; orta ve orta-üst komşuluk çevreleri olan, Gazi Osman Paşa, Bahçeli, Ümitköy, Bilkent ve Oran' da gerçekleştirilen saha çalışmalarına dayanmaktadır. Raslantısal olarak seçilen 39 kentli ile çalışılmıştır. Katılımcıların sosyo ekonomik statüsünü belirlemek için Murat Güvenç' in (2001a), mekansal farklılaşma ve sosyo-ekonomik statü haritası temel olarak alınmıştır. Bu çalışma, kent sosyal mekanına dair algıları, mekansal davranış özelliklerini ve günlük vikentsel davranışları araştırarak, Ankara sosyal coğrafyasında kaçınılmaz olarak bölünmeler yaratan 'biz' ve 'diğerleri' kavramlarını irdelemiştir. Ankara kentsel mekanında farklı sosyo-ekonomik statü gruplarının sosyal gerilimleri bu bölünmeleri desteklemektedir. Özellikle, farklı sosyo-ekonomik statü gruplarının birbiri ile sınırlı etkileşimi kent mekanında belli sınırların oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the cognitive maps of different socio economic status groups living in Ankara. In-group and inter-group relations of divergent socio-economic status groups are the main focus of the study. In this perspective, perceptions of urban social space are examined in order to comprehend the in-group and inter-relations. Discussions are held both at city level and neighborhood level. These discussions are based on the research that was conducted between September 2003- February 2004 in the neighborhoods of Ankara; namely, Mamak, as a lower class neighborhood, Keçiören, Batıkent, Yeni Mahalle, as lower-middle class neighborhoods, Gazi Osman Paşa, Bahçeli, Ümitköy, Bilkent, Oran as middle class and upper-middle class neighborhoods. I studied with an accidental sample of 39 urbanites living in these neighborhoods of Ankara. In order to determine the socio-economic status of the respondents, Murat Güvenç's (2001a) spatial differentiation and socio-economic status map was used ivas a guide. While examining the perceptions of urban social space, spatial behavior patterns and urban daily activities, this study aims to clarify definitions of 'us' and 'other', which inevitably create divisions in social geography of Ankara. Tensions between different socio-economic status groups reinforce these divisions in the city space of Ankara. Especially, limited social interaction between different socio-economic status groups in urban social space has crucial role in the construction of the boundaries between various divisions.