Development of the EU Asylum Policy: Preventing the access to protection
AB sığınma politikasının gelişimi: Sığınmaya erişimin engellenmesi
  1. Tez No: 147839
  2. Yazar: AYDAN BAHADIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sığınma, Mülteci, Sığınmacı, Mülteci Korunması, İnsan Haklan, Geri-göndermeme, Vize, Taşıyıcıları Yönelik Cezai Müeyyüdeler, Güvenli Üçüncü Ülke, Evsahibi Üçüncü Ülke, AB Politika Gelişimi vıı, Asylum, Refugee, Asylum Seeker, Refugee Protection, Human Rights, Non-refoulment, Visa, Carrier Sanctions, Safe Third Country, Host Third Country, Readmission Agreement, EU Policy Development
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tez çalışması Avrupa Birliği Sığınma Politikası gelişiminde gözardı edilen insani unsurları incelemektedir. Uygulanan sıkı göç kontrollerinin etkisiyle, AB zımnen de olsa sığınmacıların AB topraklarına ulaşımını kısıtlamaya dayalı olan yeni bölgesel bir mülteci koruma sistemi oluşturmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, bu tez çalışması AB Sığınma Politikası gelişiminde, sığınmacıları dışlayan bu eğilimin boyutlarını ve etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu suretle, bu çalışmada esas itibariyle, sığınmacıların Birlik topraklarına ulaşımını engellemeye çalışırken, AB'nin genel olarak insan haklarına ve mülteci korunmasına dair güçlü taahhütleri açısından düştüğü ikilem vurgulanmaya çalışılacaktır. Bu amaç doğrultusunda, AB 'deki sığınma politikası oluşumunun genel gelişimi incelendikten sonra, tez çalışması özellikle bu dışlayıcı stratejiye hizmet eden, AB topraklarına geçiş-öncesi ve geçiş-sonrası sığınmaya erişimin engellenmesi üzerine uygulamaları etraflıca irdeleyecektir. Geçiş-öncesi uygulamalar başlığı altında, mültecilerin AB topraklarına gelişini önceden engelleme amaçlı, vize uygulamaları, mülteci taşıyan firmalara yönelik cezai yaptırımlar ve diğer tamamlayıcı uygulamalar incelenecektir. Geçiş-sonrası uygulamalar başlığı altında ise AB topraklarına vıulaşabilmiş mültecilerin ivedi bir şekilde AB toprakları dışına gönderilmesini amaçlayan, 'güvenli üçüncü ülke', 'evsahibi üçüncü ülke' ve geri-kabul anlaşmaları incelenecektir. Bu politikalar incelenirken, tez çalışması özellikle, AB Üye Devletlerin, kendilerince meşru varsaydıkları uygulamalarla, öncelikle mülteci koruma sisteminin kalbi olan (non-refoulment) geri-göndermeme yükümlülüğünü ve mülteci korunmasına dair diğer uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmekten nasıl kaçındıklarını göstermeye çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the ignored humanitarian concerns in the development of the EU Asylum Policy. As a result of the strict migration control concerns, EU has engaged in forming a new regional refugee protection system which is tacitly based on limiting the access of protection seekers to the EU territories. In that context, the thesis aims to assess the scope and impact of the externalizing tendencies in the EU asylum policy development and thereby aims to attract the attention to the contradiction that EU falls in its human rights and refugee protection commitments while trying to prevent refugees from arriving to the Union's territories. To this aim, after giving a general account of the development of EU Asylum competence, the thesis will extensively deal with the pre-entry and the post-entry access prevention measures which act to serve to this access prevention strategy. Under pre-entry access prevention measures, the thesis will deal with the visa requirement, carrier sanctions and other complementary tools which prevent the protection seekers from ever arriving at the EU territory. Under the post-entry access prevention mechanisms the thesis will analyze the 'safe third country' and 'host third country' implementations and readmission agreements which aim to divert the IVprotections seekers summarily out of the EU territories. In analyzing these policies, the thesis will try to demonstrate how EU Member States try to shirk their non-refoulment obligation, which is the heart of the refugee protection regime, through applying legitimate deemed means.