Essential facilities doctrine under EC Competition Law and particular implications of the doctrine telecommunications sectors in EU and Turkey
AT Rekabet Hukukunda zorunlu unsur doktirini ve doktirinin AB ve Türkiye telekomünikasyon sektörlerine yönelik yansımaları
  1. Tez No: 147837
  2. Yazar: MEHMET BİLAL ÜNVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE AŞÇIOĞLU ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Law, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Zorunlu Unsur, Anlaşma Yapmayı Reddetme, Kaçınılmazlık, Rekabet Politikaları, Erişim, Yakınsama, AT Rekabet Kuralları, Rekabet Hukuku Tedbirleri, Sektöre Özgü Düzenleme, Essential Facilities, Refusal to Deal, Indispensability, Competition Policies, Access, Convergence, EC Competition Rules, Competition law remedies, Sector-Specific Regulation iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada, AT Rekabet Kurallarını esas alan mahkeme içtihatlan ışığında gelişen Zorunlu Unsur Doktrinin orijin ve temel esaslan incelenmektedir. Doktrinin analitik ve hukuksal dayanaklarının açıklığa kavuşturulması amacıyla tarihi kökleri ile Doktrine uygulanacak sınırlamalar ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bunun yanında, şebeke endüstrilerinde takip edilen rekabet politikaları kapsamında Doktrinin uygulanması ile ortaya çıkan katma değer de özellikle telekomünikasyon sektörü kapsamında inceleme konusu yapılmaktadır. Bu çerçevede, Zorunlu Unsur Doktrininin sektörler arası 'yakmsama'nm sarsan etkileri ve teknolojideki değişiklikler karşısındaki potansiyel rolüne ilişkin olarak da tartışmaya yer verilecektir. Son olarak, Türk Rekabet Kurumu'nun kararlan ışığında Doktrinin liberalizasyon sürecinden geçen Türk telekomünikasyon sektörünün temel dinamiklerine olan etkileri araştırma konusu yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the origin and main parameters of the Essential Facilities Doctrine are analysed through the case-law that developed out of the application of the EC Competition Rules. Besides putting forward the historical roots, the basic criteria and limitations that apply to the Doctrine are elaborated so as to clarify the legal and analytical foundations of the Doctrine in the EU context. In addition, the added value attributed to the Doctrine in realm of competition policies pursued in network-based industries is expounded with special emphasis on telecommunications sectors. With this regard, the potential role of EFD against the challenging effects of 'convergence' phenomenon and the technological changes is discussed. At last, the effects of EFD on the competitive dynamics of Turkish telecommunications sector which is undergoing a liberalisation process are also examined with the accompanied Turkish case-law.