The evolving concept of flexible integration within the Europen Union: A tool for managing diversity?
Avrupa Birliği'nde gelişmekte olan bir kavram olarak esnek entegrasyon: Çeşitliliğin sağlanmasında bir araç?
  1. Tez No: 147840
  2. Yazar: BAŞAK ER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, esnek entegrasyon, Hükümetlerarası Konferans, Avrupa Birliği Andlaşmalan, European Union, flexible integration, Intergovernmental Conference, Treaties of European Union IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez,“esnek entegrasyon”kavramını Avrupa Birliği içerisinde gelişmekte olan bir kavram olarak incelemektedir. Bu tez, Amsterdam Andlaşması ile bir AB ilkesi haline getirilmeden önce, farklı kavramlaştırmlar, pratikteki eski örnekler ve bu örneklere eşlik eden gidien sisyasi tartışmaların incelenmesi yoluyla esnek entegresyon mekanizmasının içinde geliştiği çerçeveyi anlamayı amaçlamaktadır. Tez, mekanizma ile ilgili Andlaşma maddelerinin incelenmesinden sonra, bu mekanizmanın Avrupa Birliği içerisindeki ekonomik ve siyasal çeşitliliğinin sağlanmasında bir araç olup olamayacağı sorusunu cevaplamaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis scrutinizes“flexible integration”as an evolving concept within the European Union. It aims to understand the framework in which the debate on flexibility has taken place before the institutionalisation of the mechanism with the Treaty of Amsterdam through examining the different conceptualisations, past examples and the political debate associated with these examples. After analysing the Treaty provisions on flexible integration, the thesis attempts to answer the question whether this mechanism can be perceived as a tool for managing diversity in economic and political sense.