The relationship between the individual and nature in Samuel Taylor Coleridge's poems
Samuel Taylor Coleridge'in şiirlerinde birey-doğa ilişkisi
- Tez No: 147841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARGERET SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Birey, Doğa, Coleridge, Çağrışımcılık, Kamutanrıcılık, Individual, Nature, Coleridge, Associationism, Pantheism
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, Samuel Taylor Coleridge'in şiirlerindeki birey-doğa ilişkisini incelemektedir. Öncelikle, Coleridge'in bu konuyla ilgili düz yazılarında ortaya koyduğu çelişkili fikirler ve şairin fikirlerindeki bu çelişkilere neden olan kişisel etkenler açıklanmakta. Ardından, Coleridge'in düz yazıdaki birey-doğa ilişkisiyle ilgili düşüncelerindeki çelişkilere rağmen, şiirlerinde bu konuya tutarlı bir bakış açısıyla yaklaştığı öne sürülmekte. Bu yaklaşıma göre, birey-doğa ilişkisi ardıl üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada birey, doğayı edilgen bir şekilde ve sadece duyularıyla algılar. İkinci aşamaya geçtiğinde ise, doğayla ruhen birleşir. Üçüncü aşamada birey hayalgücü vasıtasıyla, algıladığı doğadan kendisi yeni bir doğa yaratır. Coleridge'in birey-doğa ilişkisiyle ilgili bu yaklaşımı, şairin“The Eolian Harp”, The Rime of the Ancient Mariner ve“Dejection: An Ode”adlı şiirlerinde örneklendirilip ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the individual-nature relationship in Samuel Taylor Coleridge's poems. It begins with an overview of Coleridge's inconsistent views on the subject, as reflected in his prose writings, and explains the personal reasons behind such inconsistencies. The thesis then asserts that despite the inconsonant views expressed in his prose writings, Coleridge's poems display a consistent view of the individual-nature relationship. According to this view, the relationship is constituted of three consecutive stages. In the first stage the individual passively perceives nature with his senses. When he ascends to the second stage, he forms spiritual unity with nature and becomes one with her. Finally, in the third stage, through the use of his imagination, he creates a new nature out of the one he has perceived. This view of the individual-nature relationship will be illustrated and exemplified through the analysis of the poems“The Eolian Harp”, The Rime of the Ancient Mariner, and“Dejection: An Ode”.