The crusader castles of Cyprus and their place with in the crusading history
Kıbrıs'taki haçlı kaleleri ve haçlı tarihindeki yerleri
  1. Tez No: 147845
  2. Yazar: GÜLNUR UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUNA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Haçlı Seferleri, Ortaçağ Şövalyeliği, Haçlı Kaleleri, Kıbrıs. vıı, Crusades, Medieval Knighthood, Crusader Castles, Cyprus
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Kültürlerin, dinlerin ve zıt fikirli toplumların karşılaşmalarıyla tarafların farklı manevi ve maddi birikimleri bir sentez oluşturur. Böyle bir birleşme gerçek amacın karşıdakine zarar vermek olduğu savaşların belki de ender kazançlarından biridir. Kutsal Topraklan kurtarma düşüncesiyle başlayan Haçlı Seferleri de sadece bir Levanten kültürü oluşturmakla kalmamış aynı zamanda yakın doğunun topraklarını Latin Krallığı'nın sanat ve mimarlığıyla donatmıştır. Kıbrıs da destek ve sığmak olarak Latinlerin büyük fayda sağladığı ve güzel Gotik kiliseler, güçlü ve ulaşılmaz kalelerle bu kazancın geri döndüğü çok önemli ve stratejik bir yer olmuştur. Kaleler, özellikle de kuzeydeki üç zirve kalesi olan St Hilarion, Buffavento ve Kantara kaleleri Kıbrıs'ta Latinlerin inşa ettiği haçlı kültürünü ve mimarlığını belki de en iyi yansıtan örneklerdir. Kıbrıs'taki haçlı kaleleri tabii olarak, haçlıların gelirken beraberlerinde getirdikleri batılı savaş ve kale inşası deneyimiyle Kutsal topraklarda karşılaştıkları doğu birikimlerinin visentezidir. Bu kaleleri anlayabilmek için haçlı olma fikri, Avrupa ve Levanten kültüründeki feodal sistem ve şövalyelik kavramları ve haçlı kalelerinin tip ve karakteristikleri gibi konular da bağlamı aydınlatması açısından önemlidir. Bütün bunların ışığında bu çalışma Kıbrıs'taki haçlı kalelerinin haçlı tarihindeki yeri ve önemini bulmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the confrontation of opponents, cultures and religions, the different spiritual and material possessions of sides end up with a synthesis. Such a unity may be one of the rare benefits of events like wars; while the main objection is to destroy the other. The crusades where the idea was to rescue the Holy Lands not only generated a culture of Levant but also furnished the lands of near east with the art and architecture of the crusading Latin Kingdom. Cyprus, as support and stronghold had been an important and strategic place where the Latins took advantage and granted back with beautiful Gothic churches and strongly built inaccessible castles. The castles, especially the three hilltop castles of St Hilarion, Buffavento and Kantara on the north probably perfectly reflect the crusading culture and exemplify the architecture which the Latins built in Cyprus. The crusader castles in Cyprus are certainly the products of a synthesis which combine the war and castle building experiences of the west, which crusaders brought with them ivwhen they came and the east which they faced with in the Holy Lands. In order to comprehend on the castles in Cyprus, subjects like the idea of crusading, the feudal system and knighthood in Europe and Levant are also important to enlighten the context as well as the characteristics and the types of the crusader castles in Levant. Therefore this study aims to find out the place and the importance of crusader castles in Cyprus in the crusading history.