The role of TUBIAK in national innovation system: A qualitative analysis
Ulusal inovasyon sisteminde TÜBİTAK'ın rolü: Nitel bir araştırma
  1. Tez No: 588172
  2. Yazar: İSMAİL BİÇME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRGE ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Kamu Yönetimi, İşletme, Science and Technology, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TÜBİTAK, Türkiye'nin ulusal inovasyon sistemi, inovasyon, TUBITAK, national innovation system of Turkey, innovation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Ekonomik kalkınmanın ön koşullarından biri olarak literatürde uzun süredir incelenmeye devam eden inovasyon, hala bir çalışma alanı olarak güncelliğini korumaktadır. Bununla birlikte, inovasyon faaliyetleri kurumların veya devletlerin tek başına icra edemeyeceği bir konu olduğu için çalışmaların bir sistem dahilinde ve ulusal olarak bu alanda ilerleyecek şekilde icra edilmesi gerekmektedir. Ancak ulusal inovasyon sistemlerinin oluşturulması ve işletilmesi mekanikten ziyade organik ve evrimsel bir yaklaşım gerektirdiği için uzun dönemli proje ve politikalara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'nin ulusal inovasyon sisteminde önemli bir aktör olan TÜBİTAK'ın, sistem içindeki etkinliği nitel bir araştırma deseni çerçevesinde, bu alanda 2000 yılından beri yayınlanan belirlenen belgelerden faydalanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre TÜBİTAK'ın ulusal inovasyon sistemi içindeki; araştırma ve geliştirme faaliyetlerini finansal olarak destekleme, bilim adamlarının gelişimi için burs ve ödüller verme, topluma ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak için Ar-Ge konusunda farkındalık yaratma gibi önemli rolü ortaya koyulurken inovasyon sistemi içinde icra edilen çalışmaların daha derinlemesine anlaşılabilmesi için ilave çalışmalara ihtiyaç olduğu değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarından ilgili kurumların ve bu alanda çalışma yapan araştırmacıların faydalanacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
As one of the prerequisite conditions of economic development, innovation has been discussed in the literature for a long time and still keeps its popularity. In addition, since innovation activities cannot be carried out by institutions or states alone, it is necessary to carry out them within a system in order to advance in this field nationally. Since the establishment and operation of national innovation systems requires an evolutionary and organic approach rather than a mechanical approach, long-term projects and policies are needed. In this study, the role of TUBITAK, which is an important state institution in Turkey's national innovation system, within the system and its effectiveness in this area has been investigated in a qualitative framework of an analysis based on determined documents published since 2000. According to the results of the research, it is seen that while TUBITAK has important roles such as supporting the research and development (R & D) activities financially, providing scholarships and awards for the development of scientists and raising awareness of R & D in the society to contribute to the development of our country, in the national innovation system; it is evaluated that additional studies are needed in order to make the studies carried out within the innovation system more comprehensive. It is expected that the results of the research will be benefited by relevant institutions and researchers working in this field.