An assessment of preservice teachers' technology perception in relation to their subject area
Öğretmen adaylarının eğitim gördükleri alanlara göre teknoloji algılarının incelenmesi
  1. Tez No: 147855
  2. Yazar: HASAN TINMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN KİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Algısı, Algılanan Bilgisayar Yeterliliği, Öğretmen Adayı, Cinsiyet vıı, Technology Perception, Perceived Computer Competency, Preservice Teachers, Gender
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışmada öğretmen adaylarının eğitim gördükleri alanlara göre teknolojiye karşı olan algılarını etkileyen etkenler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışma 2003-2004 Bahar dönemi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Burdur Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan sekiz farklı alanda eğitim görmekte olan altı yüz doksan altı (405 kadın, 288 erkek ve 3 belirtilmemiş) dördüncü sınıf, hizmet öncesi öğretmen adayını içermektedir. Çalışma deseni olarak deneysel olmayan, Teknoloji Algı Ölçeği (T.A.Ö.) ve Algılanan Bilgisayar Yeterlilik ölçeği (A.B.Y.Ö.) kullanılmasına dayanan bir yöntem uygulanmıştır. Çalışmada dört adet bağımsız değişken (cinsiyet, eğitim görülen alan, bilgisayara sahip olma ve algılanan bilgisayar yeterlilik düzeyi) ve bir adet bağımlı değişken (algı) bulundurmaktadır. Çalışma sonucunda öğretmen adaylarının eğitimde teknolojiyi kullanımına yönelik yüksek düzeyde olmasa da yeterli düzeyde olumlu algıya sahip oldukları gözlenmiştir. vıincelenen alt ölçekler sonucunda öğretmen adaylarının içinde bulundukları öğretmen yetiştirme programından daha çok eğitimde teknoloji kullanımının olumlu sonuçları üzerinde durdukları ortaya çıkmıştır. Teknoloji Algı Ölçeğinde en yüksek ortalama sınıf öğretmenliği alanında gözlenirken en düşük ortalama fen bilgisi alanında gözlenmiştir. Ayrıca Algılanan Bilgisayar Yeterlilik ölçeği (A.B.Y.Ö.) sonuçlarına göre öğretmen adayları kendilerini orta düzeyin altında bir yeterlilikte gördükleri ortaya çıkarılmıştır. A.B.Y.Ö.'de en yüksek ortalama sınıf öğretmenliği öğretmen adaylarında gözlemlenirken en düşük ortalama Türkçe öğretmenliği öğrencilerinde gözlenmektedir. Ayrıca her iki ölçek içinde erkeklerin kadınlardan daha yüksek ortalamaya sahip oldukları bulunmuştur. Evinde Internet bağlantısı ve bilgisayarı olan öğretmen adayları teknoloji algısı ve algılanan bilgisayar yeterliliği düzeyleri yönünden en yüksek ortalamaya sahiptirler. Univariate ANOVA sonuçları göstermektedir ki cinsiyet ve algılanan bilgisayar yeterlilik düzeyi, bir öğretmen adayının teknolojiyi algılamasında ana etkenlerdir. Ayrıca, bilgisayar sahibi olma ile algılanan bilgisayar yeterlilik düzeyi arasında bir ilişki gözlenmiştir. Her ne kadar, öğretmen adaylarının eğitim gördükleri alanlar arasında teknoloji algısı açısından farklılaşma gözlense de, eğitim görülen alanın teknoloji algısını manidar bir katkıda bulunmadığı gözlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarından yola çıkılarak uygulamaya ve gelecek çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the factors affecting a preservice teacher's perception of technology in relation to subject areas. Study focused on six hundred and ninety six senior preservice teachers (405 female, 288 male, and 3 not stated) from eight different subject areas of Burdur Faculty of Education, Süleyman Demirel University in Turkey in 2003-2004 Spring semester. A none-experimental survey research design was employed by administrating a Technology Perception Scale (TPS) and a Computer Competency Scale (CCS). Study included four independent variables (gender, subject area, existence of a home computer and perceived computer competency level) and one dependent variable (perception). The study showed that preservice teachers perceive technology in education favorably, but not very favorably. The mean scores of subscales showed the positive effects of IVtechnology in education valued more than the effects of teacher training program by preservice teachers. The highest mean score for TPS was observed in classroom teaching preservice teachers and the lowest score was observed in science education. It was also demonstrated that preservice teachers were graduated with a less than moderate level of competency. Classroom teaching preservice teachers possessed the highest mean score, and Turkish education preservice teachers held the lowest mean score. It was also found that males had higher mean scores than females for all scales. Preservice teachers possessing a home computer with Internet access had highest mean scores for all scales. Univariate ANOVA results showed that gender and the perceived computer competency level are the major factors affecting a preservice teacher's perception. It was also revealed that possession of a home computer correlated with perceived computer competency level. Even though there obtained differences among subject areas, subject area was not determined as a significant factor. Under the light of the study results recommendations are suggested for both implication and further studies.