Entrepreneurial practices of Turkish immigrants in Berlin
Berlin'deki Türk göçmenlerin girişimcilik pratikleri
  1. Tez No: 147856
  2. Yazar: RIZA BARIŞ ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEYDA YEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Etnik Girişimcilik, Kimlik, Yurttaşlık, Sosyal İlişki Ağlan, Almanya, Rejimler. iv, Immigrants, Ethnic Entrepreneurship, Identity, Citizenship, Social Networks, Germany, Regimes. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Berlin'de bulunan Türkiye'li göçmenlerin girişimcilik pratikleri sayesinde devlet, piyasa ve sosyal ilişki ağlan olarak tanımlanan rejimler içinde sosyal hareketlilik sağlamak amacıyla nasıl esnek kimlikler oluşturduklarım göstermektir. Bir başka değişle, çalışmanın amacı girişimci göçmenlerin, göçmen ve yurttaşlık yasalan, katı işgücü piyasası kurallan, sınıf temelli korparatist politikalar, refah devleti politikaları ve düzen ve istikrar için habitus şeklinde işlev gören sosyal ilişki ağlan gibi düzenleyici mekanizmalar karşısında, nasıl stratejiler ve manevralar geliştirdiklerini sergilemektir. Girişimci göçmenlerin esnek kimliklerine yasıyan bu strateji ve manevralar, onların sosyal hareketlilik kazanmalarında ve bu nedenle kapitalist piyasa ekonomisinde ve onun politik ve sosyal dinamamikleri içinde rekabet edebilir durumda olmalan açısından önem taşımaktadır. Esnek kimlikleri aracılığıyla girişimci göçmenler hem Türkiye ve Almanya'daki ekonomik, politik ve sosyal şartlardan yararlanabilmektedirler, hem de kendilerini bu ülkelerdeki değişen koşullara adapte edebilmektedirler. Bu anlamda, girişimci göçmenler devlet, piyasa ve sosyal ilişki ağlan olarak bilinen rejimler tarafından çeşitli normlar, yasalar ve değerlerle tanımlanıp biçimlendirilen sadece pasif özneler değil, aynı zamanda sosyal hareketlik kazanmak ve rekabetçi olabilmek için esnek kimlikler yaratan aktif bireylerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to demonstrate how irnmigrants from Turkey try to create flexible identities through their entrepreneurial practices in order to achieve social mobility within the regimes of state, market and social networks in Berlin. To put it differently, the aim of the study is to indicate how immigrant entrepreneurs try to develop strategies and maneuvers vis-â-vis the regulatory mechanisms like immigrant and citizenship laws, high degree of labor market rules, class based corporatist policies, social welfare policies and social networks acting as habitus for order and stability through social control and surveillance. These strategies and maneuvers, which are reflected on the flexible identities of immigrant entrepreneurs, are crucial for them to have social mobility and thus to remain competitive in the capitalist market economy and its political and social dynamics. That is to say through flexible identities immigrant entrepreneurs enable themselves to benefit from the economic, political and social conditions in Turkey and Germany, and also adapt themselves to the changing circumstances in these countries. In this manner, immigrant entrepreneurs are not only passive subjects of the regimes of state, market and social networks, which are constituted and conditioned with various norms, laws and values, but also active agents, who are able to create flexible identities in order to be mobile and competitive within these regimes.