The effects of mothers' parental attitudes on their preschool children's internalizing and externalizing behavior problems: The mediator role of mothers' psychological adjustment
Annelerin çocuklarına yönelik yetiştirme tutumları'nın okul öncesi çağdaki çocuklarının içe yönelik ve dışa yönelik davranış problemlerine etkisi: Annenin psikolojik uyumunun oynadığı aracı rol
- Tez No: 147854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Reddedici Tutum, İçe Yönelik Problemler, Dışa Yönelik Problemler, Sürekli Kaygı. vn, Rejecting Attitudes, Internalizing Problems, Externalizing Problems, Trait Anxiety
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, annelerin psikolojik uyumlarının, onların çocuk yetiştirme tutumları ile çocuklarında görülen davranış problemleri arasında oynadığı aracı rolü araştırmayı amaçlamaktadır. Katılrmcılar, Ankara'nın çeşitli semtlerindeki anaokulu ve yuvalara devam eden Vh - 5 yaş arasındaki çocukların evli annelerinden (n = 204), babalarından (n = 64), sınıf öğretmenlerinden (n = 195) ve yardımcı sınıf öğretmenlerinden (n = 25) oluşmaktadır. Temel analizler öncesinde, V/ı - 5 Yaş Çocukları için Davranış Değerlendirme Ölçeği ve 1% - 5 Yaş Çocukları için Öğretmen / Bakım Veren Kişiler için Bigi Formu'nun güvenirlik analizleri uygulanmıştır. Bu analizler sonucunda düşükten yükseğe doğru değişen kuvvetlilikte, vibirçok anlamlı güvenirlik katsayıları elde edilmiştir. Güvenirlik analizleri sonrasında, Hiyerarşik Regresyon Analizi uygulanarak, annelerin psikolojik uyumunun, çocuklarım yetiştirme tutumları ile çocuklarında görülen davranış problemleri arasında oynadığı aracı rol test edilmiştir. Bu analizler sırasında, çocukların ve annelerin demografik özelliklerinin açıkladığı varyans kontrol edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre Anne-Baba Tutumu Araştırma Envanteri'nin 'Ev Kadınlığı Rolünü Reddetme Boyutu' ile annenin psikolojik uyumunu belirleyen ölçümlerden Sürekli Kaygı ölçümü çocukların davranış problemleri üzerindeki toplam varyansın büyük kısmım açıklamışlardır. Hiyerarşik Regresyon Analizi'ne göre, annelerin reddedici tutumları ile çocukların içe yönelik, dışa yönelik ve toplam davranış problemleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, annelerin reddedici tutumları ile sürekli kaygı düzeyleri arasında ve sürekli kaygı düzeyleri ile çocukların davranış problemleri arasında da anlamlı ilişkiler bulunmuştur; fakat sürekli kaygının etkileri kontrol edildikten sonra, annelerin reddedici tutumları ile okul öncesi çocuklarının içe yönelik, dışa yönelik ve toplam davranış problemleri arasındaki ilişki anlamlılığım yitirmiştir. Bu durumda, annelerin sürekli kaygı düzeylerinin, onların reddedici tutumları ile çocuklarının davranış problemleri arasında oynadığı aracı rol desteklenmiştir. Sonuçlar, literatür bilgisi çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at revealing the mediational role of mothers' psychological adjustment between mothers' parental attitudes and their preschool children's behavioral problems relationship. The participants were 204 married mothers, 64 fathers, 195 chief teachers and 25 assistant teachers of preschool children aged between V/z - 5 years-old, who are attending nurseries in different neighborhoods of Ankara. Prior to the main analyses, the reliability analyses of Child Behavior Check List - V/z - 5 (CBCL - IV2 - 5), and Caregiver-Teacher Report Form (C-TRF) were conducted. These analyses yielded many significant coefficients, though the strength of the correlations varied from low to high. Following the reliability analyses, ivHierarchical Regression Analyses were performed to test the mediational role of mothers' psychological adjustment between their parental attitudes and children's internalizing, externalizing, and total behavior problems relationships. For these analyses, the variances accounted for by children's and mothers' demographic characteristics were controlled. Results revealed that, 'Rejection of the Home Making Role' measure of PARI and Trait Anxiety measure explained the largest amount of variances while predicting the children's behavioral problems. According to hierarchical regression analyses, rejecting attitudes of mothers significantly associated with children's internalizing, externalizing, and total behavior problems. Moreover, mothers' rejecting attitudes significantly associated with their trait anxiety which is in turn associated with children's behavior problems. However, after controlling for the effect of trait anxiety, the relationship between mothers' rejecting attitudes and their children's behavior problems was disappeared. Therefore, mothers' trait anxiety was found to mediate their rejecting attitudes and preschool children's internalizing, externalizing, and total behavior problems. Results were discussed by referring the relevant literature.