Family background, family processes, women's feelings, attitudes, and self-evaluations in relation to family roles
Ailevi koşullar, aileiçi süreçler, kadınların aileiçi rollere ilişkin duygu, tutum ve öz-değerlendirmeleri
- Tez No: 147857
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN HORTAÇSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Aileiçi süreçler, Sosyo-ekonomik konum ve kentlileşmenin aileiçi süreçlere etkisi, Kentlileşmenin ailevi rollere dair tutumlara etkisi, Kentlileşmenin kadının çalışma yaşamına katılımına dair tutumlara etkisi. vıı, Women, Family processes, Effects of SES and urbanization on family processes, Effects of urbanization on attitudes toward spousal roles, Effects of urbanization on attitudes toward women's participation in labor market
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, sosyo-ekonomik konum ve kentlileşme düzeyi bağlatma! değişkenlerinin, aileiçi süreçler ve kadına dair sonuçlar üzerindeki etkilerini göstermeyi amaçlamaktadır. Eşler arası yakınlık ve güç ilişkileri, yetkinlik duygusu ve aile içi rollerde yeterlik öz-değerlendirmesi, ele alınan aileiçi süreçlerdir. Ayrıca, aile ve kadını eğitmeyi ve desteklemeyi amaçlayan çeşitli programlara katılmanın, kadınların aileiçi roller hakkındaki tutumlarını nasıl etkilediği sorusu üzerinde durulmuştur. Çalışmaya, İstanbul, Kadİköyde yaşayan, rastlantısal olarak seçilen 145 kadın katılmıştır. Katılımcılar, (1) Kadiköy'ün yoksul ve merkezden uzak mahallelerinde yaşayan ve Kadiköy Belediye' sinin Aile Danışma Merkezlerine (ADM) üye olanlar, (2) aynı bölgede yaşayan ama ADM'ne üye olmayanlar, (3) Kadıköy'ün görece varsıl ve merkezdeki mahallelerinde yaşayan kadınlar olmak üzere üç gruptur. Çalışmada üç ana vıöngörüde bulunulmuştur; (1) eğitimin, ekonomik koşullan, ekonomik koşulların yetkinlik duygusunu, onun da eşler arası yakınlığı ve karar verme süreçlerini (güç ilişkilerini) etkileyeceği öngörülmüştür. Eşler arası ilişkiler de rollerdeki yeterlik değerlendirmesini belirleyecektir, (2) kentlileşmenin ailevi rollere ilişkin modern tutumlarla olumlu, geleneksel tutumlarla olumsuz ilişki içinde olacağı düşünülmüştür, (3) ADM'ne üye kadınların modern ailevi roller konusunda olumlu tutum geliştiriken, geleneksel ailevi rollere karşı daha olumsuz tutum geliştirmeleri beklenmiştir. Birinci beklenti ile ilgili model, SES 'in yetkinlik duygusunu, onunda eşler arası yakınlığı belirlediğini ortaya koymuştur. Eşler arası yakınlık, yeterlik öz-değerlendirmesi üzerinde etkili olmaktadır. Kentlileşmenin etkileri konusunda, umulduğu gibi, kentlileşme düzeyinin geleneksel tutumlarla olumsuz ilişki içinde olduğu görülmüştür. Son olarak, yoksul-merkezden uzak mahallelerde yaşayanlar, varsıl mahallelerde yaşayanlara oranla, kadının geleneksel rollerine ve ailede erkeğin baskınlığına daha olumlu yaklaşmışlardır. Yoksul mahallelerde yaşayan kadınlardan ADM'ne üye olanlar, kadımn çalışma yaşamına katılması konusuna, aynı bölgede yaşayıp da ADM'ne üye olmayanlardan daha olumlu tutum geliştirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to demonstrate the effects of contextual factors (socio-economic conditions and level of urbanization) on family processes and outcomes related to women. The family processes of interest were spousal relations, relative power, feelings of mastery, and self-evaluation of women in familial roles. Another aim was to investigate the effect of participation in the activities of family support and women education programs on women's attitudes in relation to family roles. I studied with an accidental sample of 145 women in various districts of Kadiköy, Istanbul. There were three, groups of women (1) women living in poor districts of Kadiköy and in touch with“Family Guiding /Solidarity Center”(FG/SC) of Kadiköy Municipality, (2) women living in the same districts but not in touch with (FGSC), (3) women living in central-wealthy neighborhoods of Kadiköy. There were three main predictions; (1) Education was predicted to determine iveconomic status, which would influence mastery. Mastery, in turn, would affect spousal relations and decision-making processes in family. Finally, spousal relations would predict self-evaluation, (2) urbanization was predicted to influence modern attitudes toward spousal roles positively and traditional attitudes toward spousal roles negatively, (3) women who were in touch with FG/SC were predicted to have more favorable attitudes toward modern spousal roles, but less favorable attitudes toward traditional spousal roles. The model of the first prediction revealed that; economic status determined mastery, which influences warmth and equality. Warmth and equality in turn, influences individual's self- evaluation. As expected in second prediction, urbanization was negatively related to traditional attitudes. Comparison of the three groups revealed that, women living in peripheral districts, showed more favorable attitudes toward traditional gender stereotypic duties of women, and male dominance than women living in central districts. Women living in peripheral districts and in touch with FG/SC, showed more favorable attitudes toward women's participation in labor market than women living in the same area but not in touch with FG/SC, and woman living in central districts.