Experiences of educated Turkish migrant women returning from Canada
Kanada'dan dönen eğitimli Türk göçmen kadınların deneyimleri
  1. Tez No: 217784
  2. Yazar: KARLA COMBRES
  3. Danışmanlar: DOÇ. HELGA RİTTERSBERGER-TILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Geriye Göçen Türkler, Kanada, Yüksek Egitimli Kadınlar, Aile, Turkish Return Migrant, Canada, Highly Educated Woman, Work, Family
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Sosyal bilimler arastırmaları, vasıflı ve egitimli kadınların uluslararası göçü ve geriye göçleri konusunu kapsamakta zayıf kalmıstır. Aynı zamanda, Türk kadın göçmenler literatürde negatif bir kalıba yerlestirilmistir. Bu arastırmacı ve tanımlayıcı çalısma, dıs göç ve geriye göçün Kanada'dan Türkiye'ye dönen egitimli Türk kadınlarının sosyal ve is yasamları üzerindeki etkilerini inceleyerek bu boslukların altını çizmeyi amaçlamaktadır. Sözlü tarih görüsmeleri, çalısma döneminde olan, geriye göç etmis altı kadın ile İstanbul ve Ankara'da Subat ve Nisan 2007 tarihleri arasında yapılmıstır. Bazı ortak özelliklerin yanı sıra, bu çalısmadaki altı kadın yas, medeni durum, çalısma ve is alanları, Kanada ve Türkiye'deki çalısma süreleri ve göçleri sürecinde sahip oldukları fırsatlar ve kaynaklar bakımından oldukça farklılık göstermektedir. Kadınların, kendilerine ait sosyal ve çalısma hayatı deneyimleri, anlatımlarının yorumlayıcı incelemesi ile ortaya çıkmıstır. Cinsiyet ayrımcılıgı sorununun, anne, es, kız çocuk ve profesyoneller olarak, sıklıkla birbiriyle çelisen sosyal rolleri için mücadele ettikleri için göçlerinin her safhasında kadınların yasamlarına tüm yönlerden hâkim oldugu anlasılmıstır. Ayrıca, bu çalısma hiçbir kadının bireysel bir aktör olarak göç etmedigini göstermistir. Aksine, göçlerinin süreçleri ve getirileri kadar, medeni durum, aile yapısı, dil becerileri, farklı kültürlere daha önce maruz kalmıs olma, sosyoekonomik geçmis, egitim ve is gücünde yer alma gibi baglamsal ve katmansal faktörlerin de göç etme potansiyellerini sekillendirdigi ve etkiledigi bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Social science research has been slow to incorporate the international migration of skilled and educated women, and the impacts of their return migration. At the same time, Turkish female migrants have been negatively stereotyped in the literature. This exploratory and descriptive study aims to address these gaps by examining the impacts of emigration and return migration on the social and work lives of educated Turkish women who have returned to Turkey from Canada. Oral history interviews were conducted with six working-age, educated female returnees in Istanbul and Ankara between February and April 2007. Aside from some common features, the six women in this study differ greatly in terms of age, marital status, field of study and work, length of time in Canada and Turkey, and the opportunities and resources available to them throughout their migrations. From the interpretive examination of the women?s narratives, patterns in their subjective social and work life experiences emerged. The issue of gender was found to pervade all aspects of the women?s lives at all stages of their migrations as they negotiated their often contradictory social roles as mothers, wives, daughters, and professionals. This study also reveals that none of the women migrated as an individual actor. Rather, contextual and stratification factors such as marital status, family configuration, language skills, prior exposure to different cultures, socio-economic background, education and labour force participation were found to shape and influence their initial potential for migration, as well as the processes and outcomes of their migrations.