Interest representation in local politics: The case of municipal councils
Yerel politik süreçlerde çıkarların temsili: Belediye meclisleri örneği
- Tez No: 147858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Local Democracy, Municipal Councils, Representation iv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
oz YEREL POLİTİK SÜREÇLERDE ÇIKARLARIN TEMSİLİ: BELEDİYE MECLİSLERİ ÖRNEĞİ ATAMAN, Ş. EMEK Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Doç. Dr. H. Tarık Şengfll Eylül 2004, 194 sayfa Temsili demokratik sistemlerde, farklı toplumsal kesimlerin talep ve çıkarlarının karar alma organlarındaki temsilcileri aracılığıyla savunulduğu düşünülmektedir. Bu yapı, yerel yönetimler düzeyindeki karşılığım belediye meclislerinde bulmaktadır. Bu tezin amacı belediye mecallerinin çalışma prensiplerini ortaya koymak, farklı çıkar ve ilgi gruplarının temsiline ne derece olanak tanıdıklarını araştırmak, belediye meclislerini oluşturan üyelerin eğitim düzeyi, etnik köken, cinsiyet ve sınıfsal nitelikleri ile bağlı oldukları siyasi partiler itibariyle sergiledikleri yapıyı ve bu yapının meclislerce alman kararların niteliklerine olan etkilerini incelemektir. Yukarıda belirtilen kapsamda bu tez çalışmasında Denizli Belediyesi'nde alan araştırmasına yer verilmiştir. Anahtar kelimeler : Yerel Demokrasi, Belediye Meclisleri, Temsiliyet v
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEREST REPRESENTATION IN LOCAL POLITICS: THE CASE OF MUNICIPAL COUNCILS ATAMAN, Ş. EMEK M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Tarık Şengfil September 2004, 194 pages It is widely argued that in liberal democracies, demands and interests of different social groups are defended by their representatives in the decision making bodies. The municipal councils can be seen one such channel at the local level. The aim of this thesis is to explore the municipal councils with reference to their power, representation channels, and the weight of different groups in it. The profiles of the local councilors in reference to their education, ethnicity, sex, and class properties are investigated. In order to explore the above concepts a case study in Denizli Municipality is carried out. Questionnaires and deep interviews with municipal council members and municipal stuff are made.