Intitutional economic approaches to technology
Teknolojiye kuramsal iktisadi yaklaşımlar
  1. Tez No: 147859
  2. Yazar: CEYHUN GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ÖZVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Veblen, Schumpeter, Kurumsal İktisat vı, Technology, Veblen, Schumpeter, Institutional Economics IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tez Thorstein B. Veblen (1857-1929) ve Joseph A. Schumpeter'in (1883-1950) teknoloji üzerine görüşlerini inceleyerek, teknolojiye kurumsal iktisadi bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır. Günümüzde teknolojik değişimle ilgili yapılan çalışmaların neoklasik iktisadın egemenliğinde olduğu ancak bu çalışmaların Ortodoks iktisat öğretisinin mekanistik ve deterministik varsayımlarına bağlılığından dolayı teknolojik olguların karmaşık yapısını çözümlemedeki yetersizlikleri göz önüne alındığında, teknolojiye kurumsal bakış açısı bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, bugün Veblen ve Schumpeter'in teknolojiye ilişkin görüşleri evrimci ve kurumsala iktisatçılar tarafından teknik, felsefi, sosyolojik ve metodolojik çalışmalarda alternatif bir yaklaşım oluşturmak için ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda, Veblen ve Schumpeter'in karşılaştırmalı bir analizine dayalı bu tez, bilim ve teknolojipolitikası çalışmaları için alternatif bir kavramsal çerçeve oluşturmak amacını güder.
Özet (Çeviri)
By probing Thorstein B. Veblen's (1857-1929) and Joseph A. Schumpeter's (1883-1950) views on technology, this thesis aims at displaying an institutional economic approach to technology. Most of the contemporary studies on technological change are under the dominance of neoclassical economics. Because of their inadequacies in revealing the complex structure of technological phenomena due to their adherence to mechanistic and deterministic postulations of orthodox economic theory, an institutional approach to technology has become a must. Therefore, today, the fundamental ideas of Veblen and Schumpeter concerning technology are used heavily to constitute an alternative approach by evolutionary and institutionalist economists in their technical, philosophical, sociological and methodological studies. In this sense, this thesis, based upon a incomparative analysis of Veblen and Schumpeter, is engaged with presenting an alternative conceptual framework for science and technology policy studies.