The actual and desired levels of shared decision making
Eğitimde ortak verilen kararlarda mevcut ve istenen durumlar
- Tez No: 147860
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortak karar alma, özel eğitim kurumlan, katılım, katılımcı karar alma. vı, Shared decision making, private education institutions, participation, participatory decision making. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel öğretim kurumlarında verilen eğitim kararlarına öğretmenlerin mevcut durumda ne kadar katıldıklarım ve ne kadar katılmak istediklerini incelemektir. Araştırmanın örneklemi, Ankara' daki 12 özel eğitim kurumunda çalışan 253 öğretmenden oluşmuştur. Veri toplamak için Prof. Dr. Donna Ferrara tarafından hazırlanmış“Eğitimde Ortak Alman Kararlar Anketi- Yenilenmiş”kullanılmıştır. Veriler betimleyici istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmenlere bazı alanlardaki okul kararlarında danışıldığını ancak bütün alanlardaki kararlarda danışılmadığını göstermiştir. Öğretmenlerin, okulla ilgili alman genel kararlara katıldıkları görülmüştür. Öğretmenlere danışılan diğer kararalanları ise müfredat/ öğretim, öğrenci başarısı, öğrenciler ve veli katılımıdır. Benzer şekilde, öğretmenlerin bazen katıldıkları kararlar ise okul politikaları, personel işleri ve personel gelişimi alanlarıdır. Ancak, öğretmenler, okul/toplum ilişkileri, bütçe ve tesis yönetimi alanlarındaki kararlara diğer kararlara oranla daha az katıldıklarını düşünmektedirler.. Anketin sonuçlarına göre, öğretmenler kararların çoğuna katılmak istediklerini belirtmişlerdir. Sadece müfredat/öğretim alanında alman kararlara bazı öğretmenlerin bazen katılmak istedikleri anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the actual and desired levels of shared decision-making in some private primary and secondary schools in Ankara, Turkey. The sample of this study consisted of 253 teachers from 12 private primary and secondary schools in Ankara. Shared Education Decisions Survey- Revised by Prof. Dr. Donna Ferrara was used to collect data. Descriptive statistics were applied to analyze data. The results revealed that teachers are consulted in some but not all areas of school decisions. They always participate in the decisions about the general issues of their iiischools. Oilier areas which they are consulted in are curriculum/instruction, student achievement, pupil personnel, and parental involvement. Likewise, the decisions which they sometimes participate in are in the areas of policy, staff personnel, and staff development. However, it seems that teachers think they are rarely or never participate in the decisions about school/community relations, budget, and plant management. According to the results of the survey, teachers always desire to be consulted in most of the decisions. It is understood that only for the curriculum/ instruction area some of them stated that they sometimes would like to participate in the decisions.