Askeri müzik eğitimi kapsamında toplu ses eğitimi çalışmalarının değerlendirilmesi
The assesment of choral vocal education performance within military music education
  1. Tez No: 147941
  2. Yazar: ERDEM ÖNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NECDET KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Müzik Eğitimi, Toplu Ses Eğitimi, Koro, Military Music Education, Group Vocal Education, Chorus
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada Askeri Müzik Eğitiminin başlangıçtan günümüze kadar olan değişim süreci genelden özele doğru ele alınarak değerlendirilmiş, ağırlıklı olarak toplu ses eğitimine yer verilmiştir. Türk Askeri Müzik Eğitimi, askeri liselerde ve Bando Okullar Komutanlığı Astsubay Meslek Yüksek Okulu' nda yürütülmekte olup“toplu ses eğitimi (koro)”uygulamaları bir program dahilinde, mesleki ve özengen müzik eğitimi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bu araştırma, yazılı kaynak ve belgelerin taranması, bununla birlikte yapılan etkinliklerin incelenmesi yoluyla ortaya konulmuştur. Tez konusu olan“Askeri Müzik Eğitimi Kapsamında Toplu Ses Eğitimi Çalışmalarının Değerlendirilmesi”, geniş bir yelpaze içinde konuya genel bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Bu yelpaze içinde yer alan özelliklerin bir çoğu ayrıca kendi içinde bir araştırma konusu olabilir. Sonuç olarak; orta dereceli askeri okullarda müfredat programlarının incelenmesi sonucunda toplu ses eğitimi (koro) çalışmalarına yeterli ölçüde yer verilmediği saptanmış, konuya ilgi duyanlara ve ilgili makamlara gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, The developmental process of Military Music Education was assessed from general to specific criteria and choral vocal education was especially stressed. Turkish Military Music Education which is being held in military high schools and Band Schools Commandant NCO Profession Academy,“Group Vocal Education (Chorus)”practises with a program is put into proccess around amateur and professional music education. This research was put forward through a study of written sources with the examine of the activities which were done. The thesis statement“The Assesment of Choral Vocal Education Performance within Military Music Education”is considered to be the general point of view on the subject within a large spectrum. Many of the features within this spectrum can individually be a matter of search statement.. As a result, although military music groups have basic, connecting and educative features, it is stated after inspecting the curriculum in Military High Schools that no importance is given to chorus education. In relationship with this topic, related organization and people have been informed.