Toplam kalite yönetiminin emniyet örgütlerinde uygulanabilirliği ve işlevselliği: Bursa örneğinde bir alan araştırması
The applicability and the functionality of total quality management in police services: A survey research in Bursa city example
- Tez No: 148023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Polislik, emniyet örgütü, toplam kalite yönetimi, kalite. 111, Policing, police organization, total quality management, quality. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Son yıllarda Toplam Kalite Yönetiminin gerek yurt dışında ve gerekse yurt içindeki uygulama örneklerinde, bu yeni yönetim sisteminin devlet sektöründe de kullanılabileceği ve bu sistemin gereksinimlerini yerine getirmesiyle mevcut durumun daha da iyileşebileceğinin örneklerini ortaya koymuştur. Hizmet sektöründeki gelişme ve yayılma, bu sektördeki kuruluşların da kaçınılmaz biçimde Toplam Kalite Yönetimi anlayışı ile çalışmalarını zorunlu (olmaktadır. Buna en iyi örnek turizm sektöründeki gelişmeler, bankalar, hastaneler, ve eğitim kurumlarıdır. Ayrıca bu sayede, halihazırda özel sektörde uygulanmakta olan“hizmet kalitesi”, kamu sektöründe de giderek daha çok tartışılan ve üzerinde durulan bir konuma gelmektedir. Bu çalışmada, son yıllarda her geçen gün yelpazesinin genişlediği Toplam Kalite Yönetiminin bir kamu hizmet sektörü olan ve dikey hiyerarşi ile örgütlenmiş“Emniyet Örgütü”nde uygulanabilirliği ve işlerliği sorgulanacaktır. Asıl odaklanılacak konu olan“Poliste Toplam Kalite Yönetiminin, hizmetlerini ifa etmesi esnasında kullanılmasının ne derece bir kaliteli güvenlik hizmeti”ortaya çıkaracağı konusudur. Bu konu, ülkemizde diğer kamu kuruluşlarında da yeni sayılabilecek Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının, Emniyet Teşkilatı içinde mazisi çok yeni olduğundan, kendine özgü alandaki ilklerden olacaktır. Bu yüzden uygulamadaki örnekleri yönüyle çok tatmin edici olamayacaktır. Ancak şu da bilinmektedir ki, Emniyet Örgütü, özellikle son yıllarda hem idari yönden hem de Avrupa Birliği' ne uyum çerçevesinde hukuk standartları yönüyle önemli gelişmelere imza atmaktadır.
Özet (Çeviri)
The examples of applying Total Quality Management (TQM) in service, both in the world and in Turkey, show that it can also be applied and can obtain satisfactory results in governmental services and public service sectors. The widely developments in service sectors, forced them to apply TQM philosophy in their industries. Such best examples for these usages are tourism sector, banks, hospitals, and schools. By this way,“the quality of serving”was also started to research in governmental organizations. In the last decades, quality usages started to take part in every work fields. In this study, the applicability and the functionality of total quality management in police services will be examined. The main focused topic of this study is“Total Quality Management and The Quality of Policing Services when managed with the TQM Philosophy.”This subject, as so raw also in other public organizations in Turkey, it is rather new in General Police Directorate, and is going to be one of the initials of this organization. So, every practices of this management style may not be expected to be satisfactory enough. However, also known that, Turkish Police Organization has realized considerable developments both as administrative and as law standards to adapt European Union's level.