Interactivity in new media
Yeni ortamlar'da etkileşim
  1. Tez No: 148104
  2. Yazar: SERTAÇ ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN DOĞAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Ortam, Yeni Medya, Etkileşim, Kullanıcı, Sayısallaştırma, Ortam Tarihi, Etkileşimli Ortam iv, New Media, Interactivity, User, Digitization, Media History, Interactive Media in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüzde“Yeni Ortamlar”kavramı sıklıkla duyulmakta ve kullanılmaktadır. Medyanın yeni bir sürece girdiği ve yenileştiği bir gerçektir. Ancak bu yenileşmenin ne yönde olduğu, neler getirdiği, ne gibi özelliklere sahip olduğu bilinmemektedir. Yeni Ortamlar ile birlikte öne çıkan kavramlardan birisi de etkileşimdir. Oldukça önemli bir konu olan etkileşimin, yeni ortamlar kavramı içerisindeki yeri de yeterince iyi bilinmemektedir. Bu çalışmada Yeni Ortamlar'ın tanımı verilmeye çalışılmıştır. Tanımın yanısıra bu kavram çözümlenmeye çalışılmış ve özellikleri verilmiştir. Çalışmaya ışık tutması ve dayanak olması açısından ortam tarihçesi de incelenmiştir. Etkileşimin, Yeni Ortamlar açısından önemi vurgulanmış ve etkileşim konusu tarihçesiyle birlikte ele alınmıştır. Günümüz anlayışında etkileşimin ne olduğu ortaya konulmuş ve özellikleri incelenmiştir. Çalışmada Yeni Ortamlar' da etkileşimin yaratmış olduğu yeni bir kavram olan“kullanıcı”ele alınmıştır. Değişen, gelişen ve yenilenen ortamlarda kaynak ve alıcısının birleşiminden oluşan bu yeni kavram irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays the term New Media is used very frequently. It is true that the media has entered a period of becoming new. But the properties of this process are left unknown. Interactivity is another subject that rises with the concept of New Media. Although interactivity has a great importance in New Media, this importance and existence is not known properly. This study tries to define New Media by formulizing it and showing its properties. The history of media is given in order to support and illuminate the path of the study as well. The importance of interactivity in New Media is stressed and the subject is examined with its history. The study also includes the new introduced concept of“the user”. The union of the known source and receiver forms the user, who becomes the key element of New Media.