Plansız satın alma davranışı üzerinde bir uygulama
Impulse buying behaviour
- Tez No: 148255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Plansız Satm Alma, Tüketici Davranışları, Rasyonel Tüketici, Hedonik Duygular, Hazcı Tüketiciler, Impulse buying, unplanned buying behavior, hedonism
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde alışveriş sadece ihtiyaçların giderilmesi için gerekli bir faaliyet değil, boş zamanların değerlendirilmesi ve stresten kurtulmak için bir araç haline gelmiştir. Günümüzde alışveriş bir çok insan için rasyonel davranışlardan uzak, hedonik duyguların etkisinde bir yaşam tarzım ifade etmektedir. Alışverişin bu şekilde algılanması neticesinde de bireylerde plansız satın alma eğilimleri ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada tüketici satın alma davranışları incelenerek, tüketiciler arasında son zamanlarda yaygın hale gelmeye başlayan plansız satın alma davranışının sebepleri ve plansız satm alma davranışı sergileyen tüketicilerin özellikleri ortaya konmaya çalışılmaktadır. Çalışma çerçevesinde yöntem olarak anket ve fokus grup çalışmalarıyla toplanan verilerden yararlanılmıştır. ÖZET
Özet (Çeviri)
compulsive Today shopping is not considered as an activity directed towards satisfying human needs, it's also a mean to evaluate spare time and a way to escape from stress. Most consumer thinks that shopping is a life style and is not a rational behaviour and impacts from hedonic emotions. Because of this perceptions, impulse and unplanned behaviour appears on many consumers. In this study, we wanted to examine consumer purchasing behavior, to investigate the impulse buying behavior, and to identify characteristics of those who exhibit impulse buying behavior. As methodology, focus group studies and a questionnaire was utilised in collecting the data used in the study.