Satın alma noktası reklam uygulamalarının plansız satın alma davranışındaki rolü: IKEA örneği
Role of the point of purchase advertising implementations on unplanned buying behaviour: IKEA sample
- Tez No: 410112
- Danışmanlar: PROF. DR. F.BELMA GÜNERİ FIRLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, plansız satın alma davranışı, satın alma noktası, satın alma noktası reklamları, Consumer, unplanned buying behaviour, point of purchase, point of purchase advertising
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Dünyamızda teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda yaşanan değişimlerin etkisiyle şekillenen pazarlama kavramı, günümüzde tüketici, üretici ve toplum için değer yaratmaya yönelik bir anlayışa sahiptir. Tüketimi kendini ifade etme aracı ve yeni deneyimler yaşayabileceği bir boş zaman aktivitesi olarak gören yeni tüketici profili ise, değişen pazarlama anlayışıyla birlikte tüketiciyi stratejilerinin merkezine alan örgütlerin en önemli ilgi alanıdır. Satın alma noktasında gerçekleştirilen etkili reklam faaliyetleri tüketiciye iyi bir alışveriş deneyimi yaşatmanın yanı sıra“ani, kuvvetli ve ısrarlı bir satın alma arzusu”şeklinde tanımlanan plansız satın alma davranışını tetikleyerek örgütlerin satış hedeflerine yaklaşmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda tez araştırması kapsamında, plansız satın alma davranışı ve örgütlerin gittikçe artan bir oranda kullanmayı tercih ettikleri satın alma noktası reklamları konu olarak belirlenmiştir. Araştırmanın amacı, tüketicilerin plansız satın alma davranışında satın alma noktası reklam uygulamalarının etkisinin varolup olmadığının tespit edilmesi olarak çerçevelenmiştir. Mevcut literatür bulgularının dikkate alınması paralelinde de araştırma kapsamında denetlenecek ögelere; tüketicilerin alışverişlerini planlama alışkanlıkları, plansız satın alma davranışları ve etkilendikleri satın alma noktası reklam türlerinin belirlenmesi dahil edilerek sosyodemografik farklılaşmanın etkilerinin plansız satın alma davranışı çerçevesinde değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın sonucunda satın alma noktası reklamlarının plansız satın alma davranışı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiş; tüketicinin öncelikli olarak fiyat indirimi mesajı veren satın alma noktası reklamlarına yöneldiği görülmüştür. Bununla birlikte plansız satın alma yapan tüketicilerin oranının yapmayanlardan daha fazla olduğu ve plansız satın alma davranışı söz konusu olduğunda sosyo-demografik faktörlerin ve alışveriş öncesi yapılan planlamaların etkinliğinin silikleştiği, satın alma noktası reklamlarının etkinliğinin ise belirginleştiği izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The marketing concept shaped by technological, socio-economic and cultural influence of the changes, nowadays has an understanding for creating value for consumer, producer and society. The new consumer profile considering the consumption as a self-expression tool is the most important interest of the organizations considering the consumer the most strategical element with understanding of the changing marketing. While effective point of purchase (P.O.P) advertisements providing consumer a good shopping experience, also providing organizations to close to the sales objectives by trigerring unplanned buying defined as“sudden, strong and persistent desire to purchase”as well. The purpose of the study is defined determining if the P.O.P advertisements affect the consumer's unplanned buying behaviour. In parallel with the consideration of the findings of the literature, through introducing some factors to the elements that should be inspected within the scope of the research, such as, shopping planning habit of consumers, unplanned buying behaviour, the types of the P.O.P advertisements that they influenced and the effects of socio-demographic differentiation have been targeted to be evaluated within the framework of unplanned buying behavior. As a result of the study it has been determined that, P.O.P advertisements affect the unplanned buying behavior and it has been observed that the consumer has been trended to the advertisements making a statement about price reduction. However it has been observed that the rate of the consumers making unplanned buying is more then from the consumers who do not make unplanned buying and in case of unplanned buying behavior.