Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda başlangıç bireysel ses eğitiminde uygulanan yöntem ve tekniklerin incelenmesi
Examining the methods and techniques using in teaching the begining part of the personal voice education being applied in the music departments of the society educating music teachers
  1. Tez No: 148324
  2. Yazar: BETÜL BAYDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ERGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Ses Eğitimi, yöntem, teknik. ıı, Personal voice education, method, technique. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MUZIK ÖĞRETMENİ YETİŞTİREN KURUMLARDA BAŞLANGIÇ BİREYSEL SES EĞİTİMİNDE UYGULANAN YÖNTEM VE TEKNİKLERİN İNCELENMESİ Betül BAYDAR SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI Danışman Prof.M.Salih ERGAN 2004, Sayfa:50 Jüri: Prof.M.Salih ERGAN Prof. Yusuf AKBULUT Yrd.Doç.Dr. Nalân YİĞİTBu araştırma, bireysel ses eğitimi dersinde başlangıç düzeyinde uygulanmakta olan yöntem ve teknikleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, müzik öğretmenliği anabilim dallarında uygulanmakta olan öğretim programı ve ders tanımları incelenerek şarkı söylemeye ilişkin temel hedeflere ulaşmada uygulanan yöntem ve teknikler belirlenmiş, konuyla ilgili kaynak taraması yapılmış, uzmanların görüşlerine başvurularak gözlem formu oluşturulmuştur; ayrıca araştırmacı tarafmdan, ilgili eğitimciler ders ortamında video çekimiyle kaydedilmiştir. Elde edilen veriler istatistiki olarak frekans (f) ve yüzde (%) dağılımına göre çözümlenmiş ve çizelgeler halinde gösterilmiştir. Bu sonuçlara göre eğitimcilerin en çok gösterip yaptırma yöntem-tekniğini tercih ettikleri saptanmıştır. Yapılan gözlemde bireysel ses eğitimi ders saati süresinin sesin doğru ve etkili kullanımı açısından istenilen nitelikte ve nicelikte müzik öğretmeni yetiştirmeye yeterli olmadığı da görülmüştür. Bu sonuçlar ışığında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER DEGREE THESIS EXAMINING THE METHODS AND TECNIQUES USING IN TEACHING THE BEGINNING PART OF THE PERSONAL VOICE EDUCATOIN BEING APPLIED IN THE MUSIC DEPARTMENTS OF THE SOCIETY EDUCATING MUSIC TEACHERS Betül BAYDAR SELÇUK UNIVERSITY SOCIAL SCIENCE INSTITUTE FINE ARTS EDUCATION MAIN SCIENCE MUSIC TEACHER EDUCATION SCIENCE Adviser Prof. M. Salih ERGAN 2004, Page: 50 Jury: Prof. M. Salih ERGAN Prof. Yusuf AKBULUT Assoc.Prof.Dr. Nalân Yİ?İT 111This research is aimed to examine the methods and techniques, used in teaching the beginning part of the personal voice education which has been applied in the music teacher departments of the society educating music teachers. In this study, the education programme which has been applied in the music departments of music teaching; the study definitions included in the programme are examined and the methods and techniques, which are applied to attain the basic targets of singing, are determined. An observation form, which has been prepared consulting with the specialists in accordance with the aim of the study, have been applied to the sample group. In addition to the observation form, the researcher recorded the teachers applying the personal voice education lessons, by the help of the video camera. The results of the observation form are shown on the table. According to the results; it's determined that the personal voice education teachers prefer the methods and techniques of showing to cause to be done and it's understood that the time of personal voice education lesson isn't enough to educate sufficient music teachers who will use their voice in their professional life all along. Under the light of the results some proposals were suggested.