Türkiye'de müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda başlangıç piyano öğretiminde uygulanan yöntem ve tekniklerin incelenmesi
Examining the methods and tecniques used in teaching beginning piano in the music institues training music teachers in the education of faculties in Turkey
  1. Tez No: 110609
  2. Yazar: DAMLA EMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYCAN ÖZÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Başlangıç piyano öğretimi, teknik, yöntem, The education of beginning piano, technic, method
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki Eğitim Fakültelerine bağlı Müzik Eğitimi Bölümleri 'nde uygulanmakta olan, Başlangıç Piyano Öğretimi Yöntem ve Tekniklerinin neler olduğunun tespit edilmesine ve incelenmesine yöneliktir. Başlangıç Piyano Eğitiminin, Müzik Eğitimi Bölümleri I. sınıf I. ve II. yarıyıl piyano eğitimini kapsadığı düşünülerek, araştırmada verilerin bir kısmı üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı Müzik Eğitimi Bölümleri' nde görev yapan piyano öğretim elemanlarından anket yoluyla, bir kısmı da literatür taraması yöntemiyle toplanmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de müzik eğitimi veren fakültelerde görev yapan piyano öğretim elemanlarının, başlangıç piyano öğretiminde uyguladıkları yöntem ve tekniklerin neler olduğunu saptamak, benzerliklerini ve farklılıklarını incelemektir. Konuyla ilgili olarak, Gazi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi Uludağ Üniversitesi, Niğde Üniversitesi ve bu üniversitelere bağlı Eğitim Fakültelerinin, Müzik Eğitimi Bölümleri'nde görev yapan piyano öğretim elemanlarına anket uygulaması yapılmıştır, öğretim elemanlarına uygulanan anketin sonuçları tablolar halinde gösterilmiştir. Ayrıca anket sonuçları ışığında, piyano öğretiminin başlangıç düzeyindeki uygulamalarına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is aimed at finding out and examining the methods and techniques used in teaching Beginning to Piano Teaching which has been applied in the Music Departments of Education Faculties in Turkey. As the education given in the first year of music sections of faculties covers the beginning to piano teaching, some data were gathered through the questionnaires given to the teaching staff in music departments. The aim of this study is to find out the methods and techniques used in music departments of education faculties in Turkey and examine the similarities and differences between the methods used. A relevant questionnaire was given to the teaching staff of Gazi University, Marmara University, Selçuk University, Uludağ University and Niğde University. The results of the questionnaires were shown as tables. Under the light of the results of the questionnaires some further proposals were suggested.