Entellektüel sermayenin mali tablolarda gösterilme sorunları, çözüm önerileri ve Balanced Scorecard uygulaması
Intellectual capital in financial statements Balanced Scorecard application
  1. Tez No: 148479
  2. Yazar: MEHMET UZUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELAHATTİN KARABINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, Mali Tablolar, Balanced Scorecard, BSC, Uzunlar İnşaat vn, Intellectual Capital, Financial Statements, Balanced Scorecard, BSC, Uzunlar Construction vni
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Çalışmanın konusu“Entelektüel Sermayenin Mali Tablolarda Gösterilme Sorunları, Çözüm Önerileri ve Balanced Scorecard Uygulaması”dır. Entelektüel sermaye, maddi olmayan varlıkların tümünün toplamından daha fazla olan ve firmada çalışanların yeteneklerini, markalan, logoları, patentleri, şerefiyeyi, bireysel değerleri ve benzer öğeleri kapsamaktadır. Bu çalışmada amaç günümüz muhasebe biliminde çok yeni ve önemli bir konu olan entelektüel sermayenin mali tablolarda nasıl yer alabileceğini araştırmak olup mevcut muhasebe sisteminde var olan maddi olmayan varlıkların günümüz firmalarının sahip olduğu değerleri yansıtmada yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. Entelektüel sermaye ölçülmeli ve mali tablolarda gösterilmeli fikri savunulmuş olup önem arz eden zorluklar ele alınmış ve çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Entelektüel sermaye olarak değerlendirilen maddi olmayan değerlerin mali tablolarda gösterimi Uzunlar A.Ş.'de Balanced Scorecard uygulaması gerçekleştirilerek incelenmiştir. Balanced Scorecard, uzun ve kısa dönemdeki amaçlar, finansal ve finansal olmayan ölçüler, ardıl ve öncü göstergeler, şirket içi ve şirket dışı performans boyutları arasmda bir denge oluşturularak ortaya konan stratejilerin etkin bir şekilde başarıya ulaşmasını hedefleyen bir sistemidir. BSC ile geliştirilen ölçülerden oluşan entelektüel varlıklara ilişkin bilgiler dışında Uzunlar A.Ş.'ye ait diğer en önemli entelektüel varlıklar hakkında da kısaca bilgi verilmiştir. Uzunlar İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de BSC uygulaması sırasında oluşturulan kriterler ele alınacak olursa; Aktif büyüklüğü % 50 artırmak, Yeni müşterilerden elde edilen geliri artırmak, Karlılığı sürekli artırmak, Alacakların zamanında tahsil edilmesi, Bankacılık işlemlerinden kaynaklanan maliyetleri azaltmak, Satışları arurmak, Katalog, cd v.b. tamum araçları dağıtarak 2. ve 3. tip müşteriler elde etmek (sarf edilen kaynak olarak), 2. ve 3. tip müşteriler için marka imajı oluşturmak (sarf edilen kaynak olarak), Tekrarlanan imalâtı azaltmak, Eğitimlerin artırılması (sarf edilen kaynak olarak), Çalışanların verimliliğini artırmak (gelirler kısmı) kriterleri mali tablolarda gözükmektedir. Müşteri memnuniyetini sağlamak, Katma değeri yüksek yeni müşteriler kazanma, Karlı müşterilerin devamlılığını sağlamak, Pazar payım arurmak, İşin müşteriye teslim süresinin kısaltılması, Yeni ürünler sunmak, Pazar araştırmaları yaparak pazar bilgisini geliştirmek, Mobilizasyon işlemlerinin süresinin kısaltılması, Satmalma programının sorunsuz uygulanması, Katılman ihalelerde kazanma oranım artırmak, Verilen teklifin kazanan teklife yakınlığını artırmak, Çalışanların memnuniyetini artırmak, Çalışan devamlılığını sağlamak, Çalışanların üretkenliğini sağlamak, Önerilere önem verilmesi kriterleri mali tablolarda gözükmemektedir. Bu kriterler BSC ile mali tabloların karşılaştırılması kısmında ve sonuç ve öneriler bölümünde ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Solution Suggestions, Problems about Presentation Intellectual Capital in Financial Statements and Balanced Scorecard Application The subject of the study is“Solution Suggestions, Problems about Presentation Intellectual Capital in Financial Statements and Balanced Scorecard Application”. The intellectual capital is more than the total of all intangible assets and includes the abilities of working people in company, the brands, the logos, the brand values, the patents, the goodwill, the individual values and similar elements. The target of this thesis is how intellectual capital can be presented in financial statements which is very new and important subject in today's accountancy science and it is resulted that the intangible assets available in current accountancy system is not enough for reflecting the values owned by today's companies. The idea of the intellectual capital is measurable and can be presented in financial statements is defenced and the important difficulties about the subject are taken up. The relation between the intangible assets of company that are taken as intellectual capital and financial statements is researched by realizing the Balanced Scorecard application in Uzunlar Trade Inc. Balanced Scorecard is a system which aims the strategies that are putted forward by making a balance between long term and short term targets, financial and not financial measurements, consecutive and premise signs, the performance dimension in and out of the company to reach to the success effectively. The short informations about the other most important intellectual assets belongs to Uzunlar Trade Inc. out of the informations about the intellectual assets from the measurements that are improved by BSC are presented. When considering the criterions that established during BSC application in Uzunlar Trade Inc.; Raising Assets % 50, Increasing the incomes from new customers, Continual Increasing Profitability, Receiving receivables at time, Decreasing the costs from banking operations, Increasing Sales, Having second and third type customer by giving out catalogue, cd and similar presentation instruments (as a expense), Constituting brand image for second and third type customer (as a expense), Decreasing reconstructions, Increasing educations (as a expense), Increasing personnel productivity (income part) criterions are presented in financial statements. Having customer satisfaction, Having rich value new customer, Supplying Continuity of profitable customer, Increasing market share, Decreasing duration of completing works for customer, Presenting new products, Spending time to market research for increasing market information, Decreasing the mobilization time, Clear application of purchasing program, Increasing winning ratio of tenders, Increasing closeness of given tender to winner tender, Increasing satisfaction of personnel, Obtaining continuity of personnel, Obtaining continuity of personnel productive days, Condisering of suggestions criterions are not presented in financial statements. More detailed information about these criterions are given in BSC and financial satatements in comparison and Result - Suggestions part of the study.