Öğretmenlerin uzaktan eğitim algısı ve öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumları
Teachers 'perception of distance education and students' attitudes towards distance education
- Tez No: 672270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KARDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pandemi Süreci, Teknoloji, Uzaktan eğitim, Uzaktan eğitime yönelik algı ve tutum, Distance learning, Pandemic process, Perception and attitude towards distance education, Technology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada Erzurum İl merkezinde bulunan 5 farklı ortaokulda görev yapan öğretmenlerin uzaktan eğitim algıları ve bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumları incelenmiştir. Araştırma grupları 201 öğretmen ve 624 öğrenciden oluşmaktadır. Öğretmenlerin uzaktan eğitim algılarını belirlemek için Gök (2001) tarafından geliştirilen“Uzaktan Eğitim Algı Ölçeği”kullanılmış ve ölçeğe ait güvenirlik katsayısı ,90dır. Öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarını belirlemek için Arslan ve Bircan (2019) tarafından geliştirilen“Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği”kullanılmış ve ölçeğe ait güvenirlik katsayısı ,89' dur. Araştırma sonuçlarına göre uzaktan eğitim algı ölçeğinin alt faktörlerinden öğretmenlerin, uzaktan eğitime temel bakışa yönelik algıları faktörüne bağlı olarak algı düzeylerinin düşük düzeyde olduğu diğer faktör ve ölçeğin tamamına yönelik algılarını orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik algılarının, cinsiyet, branş, yaş, mesleki deneyim süresi ve teknoloji kullanım düzeyleri bakımından anlamlı bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. Öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarında ise öğrencilerin ölçeğin alt faktörleri olan uzaktan eğitimin katılımcıya avantajları, uzaktan eğitimin teknik boyutu ve uzaktan eğitim isteği faktörlerine yönelik olarak öğrencilerin tutum düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu, uzaktan eğitimin öğretime etkililiği, uzaktan eğitimde yaşanan problemler faktörüne ve ölçeğin tamamına yönelik tutumlarının orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarında cinsiyetleri ve öğrenim gördükleri sınıfları bakımından anlamlı bir farklılaşma olmaz iken uzaktan eğitime erişim sıklığına göre anlamlı bir farklılaşma olduğu ve bu farklılaşmanın her gün ve haftada 3- 4 gün uzaktan eğitime erişim sağlayan öğrencilerin lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 2021, 89 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the distance education perceptions of the teachers working in 5 different secondary schools in Erzurum city center and the attitudes of the students studying in these schools towards distance education were examined. The research groups consist of 201 teachers and 624 students. The“Distance Education Perception Scale”developed by Gök (2001) was used to determine teachers' perceptions of distance education, and the reliability coefficient of the scale was ,90. The“Distance Education Attitude Scale”developed by Arslan and Bircan (2019) was used to determine students' attitudes towards distance education, and the reliability coefficient of the scale was ,89. According to the results of the research, it was concluded that the perception levels of the teachers, one of the sub-factors of the distance education perception scale, were low depending on the factor of their perceptions of the basic view of distance education, and their perceptions of the other factor and the whole scale were moderate. It has been observed that there is no significant difference in the perceptions of the teachers towards distance education in terms of gender, branch, age, duration of professional experience and technology use levels. In the attitudes of the students towards distance education, the advantages of distance education for the participant, the technical dimension of distance education and the desire for distance education, which are the sub-factors of the scale, the high level of students' attitudes towards distance education, the effectiveness of distance education on teaching, the problems experienced in distance education and their attitudes towards the whole scale. It was concluded that they were moderate. It was concluded that while there was no significant difference in the attitudes of students towards distance education in terms of their gender and their classes, there was a significant difference in terms of the frequency of access to distance education and this difference was in favor of students who access distance education every day and 3-4 days a week. 2021, 89 Pages