Ortaöğretim matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitim algısı ve uzaktan eğitimin matematik öğretiminde uygulanabilirliği hakkında öğretmen görüşleri
Distance education perception of high school mathematics teachers and teachers' views on the applicability of distance education in teaching mathematics
- Tez No: 820051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU GÜR ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Matematik öğretimi, Ortaöğretim matematik öğretmenleri, Uzaktan matematik öğretimi, Distance Education, Mathematics teaching, High school mathematics teachers, Distance mathematics teaching
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırmada ortaöğretim matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitim algısı ve uzaktan eğitimin matematik öğretiminde uygulanabilirliğine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Karma araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada nicel yönteme ait örneklemi, resmi ve özel kurumlarda görev yapan ve basit seçkisiz örneklem yöntemiyle seçilen 429 ortaöğretim matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Nitel yönteme ilişkin örneklem ise nicel yönteme katılan öğretmenler arasından gönüllülük esasına göre seçilen 45 ortaöğretim matematik öğretmenidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Gök (2011) tarafından geliştirilen“Uzaktan Eğitim Algı Ölçeği”ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan nicel veriler normal dağılım gösterdiği için t testi ve ANOVA ile analiz edilmiştir. Ölçeğe ait Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı 0,91 bulunmuştur. Bu işlemler bir istatistik paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Nitel veriler ise betimsel analiz yöntemiyle incelenip düzenlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre ortaöğretim matematik öğretmenlerinin uzaktan eğitim algı düzeyleri orta seviyede çıkmıştır. Uzaktan eğitim algısı ile cinsiyet, mesleki kıdem, uzaktan eğitimde ders alma, deneyim süresi ve uzaktan eğitim bilgi ve yeterlilik düzeyi değişkenlerine göre anlamlı fark görülürken; öğrenim seviyesi, kurum türü ve uzaktan eğitimde ders verme değişkenlerine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Cinsiyet değişkenine göre kadın öğretmenlerin uzaktan eğitim algısı erkek öğretmenlerden yüksektir. Mesleki kıdemi 1-5 yıl olan öğretmenlerin uzaktan eğitim algısı 11-15 yıl ile 26 yıl ve üzeri olanlardan yüksek çıkmıştır. Uzaktan eğitimde öğrenci olarak ders alan öğretmenlerin algı düzeylerinin uzaktan eğitimle ders almayanlardan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca uzaktan eğitim deneyim süresi 3 yıl ve üzeri olan öğretmenlerin algılarının 2-3 yıl olanlara göre yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin uzaktan eğitim bilgi ve yeterlilik algı düzeyleri incelendiğinde algı düzeylerinin düşük ve orta arasında orta lehine, orta ve yüksek arasında yüksek lehine, düşük ve yüksek arasında ise yüksek lehine olduğu tespit edilmiştir. Matematik öğretiminde uzaktan eğitimin uygulanabilirliği hakkında öğretmen görüşleri incelendiğinde ise çalışmaya katılan matematik öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun teknolojik aletleri kullanmada sorun yaşamadıkları görülmüştür. Matematik dersinin uzaktan eğitimle verilmesinin olumlu yanları olarak daha fazla soru çözümü yapılabildiği, görsel materyallere ulaşım kolaylığı ve zamandan tasarruf sağladığı belirlenirken; olumsuz yanları olarak derse katılım eksikliği, dikkatin azalması ve dönüt alamama sorunları yaşandığı tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan öğretmenler matematik öğretim programını uzaktan eğitime uyarlama konusunda sorun yaşamamışlar ancak matematik dersi içeriğine uygun öğretim materyallerin çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Uzaktan eğitim uygulanırken matematik öğretim programında bulunması gereken özeliklerin teknolojiyi destekler, erişilebilir, sade ve ilgi çekici olması gerektiğini ifade etmişlerdir. Ayrıca uzaktan eğitimde öğretmenlerin teknolojiyi kullanabilmesi ve yeniliklere uyum sağlaması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak öğretmenler pandemi süreci sonrası yüz yüze eğitimde kalitenin artması için uzaktan eğitimin soru çözümü ve ders tekrarı şeklinde sürece dahil edilmesi gerektiğini dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to determine the views of high school mathematics teachers about the perception of distance education and the applicability of distance education in teaching mathematics. In the study in which the mixed research method was used, the sample of the quantitative method consisted of 429 high school mathematics teachers working in public and private institutions and selected by simple random sampling method. The sample of the qualitative method was 45 high school mathematics teachers who were chosen voluntarily among the teachers participating in the quantitative method.“Distance Education Perception Scale”developed by Gök (2011) and semi-structured interview form were used as data collection tools in the research. Since the quantitative data collected within the scope of the research showed a normal distribution, they were analyzed with the t test and ANOVA. The Cronbach alpha internal consistency coefficient of the scale was found to be 0.91. These processes were carried out with a statistical package program. Qualitative data, on the other hand, were analyzed and organized by descriptive analysis method. According to the findings of the research the distance education perception levels of high school mathematics teachers were at a medium level. While there was a significant difference between the perception of distance education and gender, professional seniority, taking courses in distance education knowledge and proficiency level, no significant difference was found according to the variables of education level, type of institution and teaching in distance education. According to the gender variable, the perception of distance education of female teachers was higher than male teachers. The perception of distance education of teachers with a professional seniority of 1 to 5 years was higher than those of 11 to 15 years and 26 years and above. It was determined that the perception levels of teachers who took lessons as students in distance education were higher than those who did not take lessons with distance education. In addition, it was concluded that the perceptions of teachers with a distance education experience of 3 years or more were higher than those of teachers with 2 to 3 years of experience. When the distance education knowledge and competence perception levels of the teachers were examined, it was determined that the perception levels were between low and medium in favor of medium, between medium and high in favor of high, and between low and high in favor of high. When the opinions of the teachers about the applicability of distance education in mathematics teaching were examined, it was seen that the majority of the mathematics teachers participating in the study did not have any problems in using technological tools. It was determined that the positive aspects of giving the mathematics course with distance education were that more questions could be solved, access to visual materials was easier and it saved time. It was determined that there were problems such as lack of participation in the lesson, decreased attention and not getting feedback as negative sides. The teachers who participated in the study did not have any problems in adapting the mathematics curriculum to distance education, but they stated that the teaching materials suitable for the content of the mathematics course should be diversified. While applying distance education, they stated that the features that should be in the mathematics curriculum should support technology, be accessible, simple and interesting. In addition, it was concluded that teachers should use technology and adapt to innovations in distance education. Finally, the teachers stated that in order to increase the quality of face-to-face education after the pandemic process, distance education should be included in the process for question solution and course repetition.