Afganistan'daki Türk işletmelerinin yönetsel sorunları: Kabil ve Mezar-i Şerif örneği
Management problems of the Turkish companies in Afghanistan: Kabul and Mazar-i-Sharif examples
  1. Tez No: 436853
  2. Yazar: JAMSHID KHURSHID
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU AYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Türk İşletmeleri, Yönetsel Sorunlar, Temel Sorunlar, Uluslararası İşletme, Afghanistan, Turkish Companies, Management Problems, Basic Problems, International Company
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Dünyada yaşanan ekonomik, siyasal, sosyal ve teknolojik değişim, kitlesel bir nitelik kazanarak büyük boyutlara ulaşmaktadır. Dünyadaki kitlesel iletişim ile birlikte pazarlar genişlemiş rekabetin boyutları da doğru orantılı artmıştır. Araştırmanın amacı, Afganistan'daki Türk işletme yöneticilerinin, hangi tür yönetim sorunları ile karşılaştıklarının belirlenmesidir. Bununla birlikte Afganistan'daki Türk işletme yöneticilerinin Afganistan'ın özel durumundan kaynaklanan temel sorunlarının da tespit edilmesi araştırmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Bu amaçlar çerçevesinde, Afganistan'ın başkenti Kabil ile Mezar-i Şerif şehirlerinde faaliyet gösteren Türk işletmelerinin genel özellikleri belirlenerek, yaşadıkları temel ve yönetsel sorunlar incelenmiştir. Araştırma sonunda Afganistan'daki Türk işletme yöneticilerinin karşılaştıkları temel sorunlar dört faktörde gruplanmıştır. Bu dört faktör finansal sorunlar, güvenlik ve altyapı sorunları, ekonomik, yasal ve teknik yapı sorunları ve bürokratik sorunlar olarak isimlendirilmiştir. Çalışma kapsamında Afganistan'daki Türk işletme yöneticilerinin yönetsel sorunlarının planlama, kontrol, yürütme ve koordinasyon işlevine ilişkin sorunlar isimli 4 grupta toplandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic, politic, social and technological change in the world is becoming aggregate and attaining large dimensions. With mass communication in the world, markets have expanded and competition dimension increases at the same time. The aim of the study is to determine the problem types of the Turkish company managers in Afghanistan. Besides, one another aim of the study is to determine Turkish managers' basic problems, which are caused by the special situation of Afghanistan. Within the scope of these aims, the basic and management problems of Turkish companies, which are based in Mazar-i-Sharif and the capital Kabul, were analyzed by determining the general characteristics of those companies. As a result, the problems gathered around four factors, which are financial problems; security and infrastructure problems; economic, legal and technical structure problems; and bureaucratic problems. It is also determined that the problems of Turkish companies in Afghanistan are under 4 main categories: planning, control, implementation, coordination.