Enflasyonun mamul maliyetlerinin oluşum sürecine ve vergilendirmeye etkisi: Örnek uygulama
The effect on inflation on production cost and taxation : An application example
- Tez No: 148515
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DURMUŞ ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Mamul Maliyetleri, Vergilendirme, Enflasyon Düzeltmesi, Inflation, Product Costs, Taxation, Compensating Inflation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
ÖZET ENFLASYONUN MAMUL MALİYETLERİNİN OLUŞUM SÜRECİNE VE VERGİLENDİRMEYE ETKİSİ: ÖRNEK BİR UYGULAMA Osman TUGAY Süleyman Demirel Üniversitesi, İşletme Bölümü Doktora Tezi, 252 Sayfa, Ağustos 2004 Danışman: Doç. Dr. Durmuş ACAR Bu tezin amacı, enflasyonun işletmelerin mamul maliyetlerinin oluşum sürecine ve vergilendirmeye olan etkisini incelemektir. Bu çalışmanın temel çıkış noktası enflasyonun işletmelerin işleyişi ve faaliyet sonuçlan üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Faaliyet sonuçlan üzerindeki etkisi kapsamında, enflasyonun işletmelerin ödeyecekleri vergiler üzerindeki etkisini araştırılacaktır. Çalışmanın ilk kısmında, enflasyon, enflasyon çeşitleri, enflasyonun işletmelerin işleyişi ve temel mali tablolan üzerindeki etkileri, mamul maliyetlerinin oluşumu, enflasyon muhasebesi, enflasyonun işletmeler üzerindeki etkilerini gidermeye yönelik Türkiye'de yapılan düzenlemeler teorik olarak incelenmiştir. Daha sonra bir üretim işletmesinde yapılan uygulama çalışması ve bu uygulama çalışmanın sonuçlannm analizi ile tez tamamlanmıştır. Yüksek enflasyonlu ekonomilerde, tarihi maliyet esasına dayalı muhasebe sistemlerinden elde edilen mali tablolardaki bilgiler, işletmelerin finanssal durumunu ve faaliyet sonuçlannı doğru ve gerçeğe uygun olarak yansıtmaktan uzaklaşmaktadır. Enflasyon, en çok stok, duran varlık ve öz sermaye kalemlerini etkilemektedir. Enflasyon dönemlerinde işletmelerin faaliyetini verimli ve karlı bir şekilde sürdürebilmesi, fiyat değişikliklerinin işletme sonuçlan üzerindeki olumsuz etkisinin giderilmesi ve mali tablolann fiyat hareketlerine göre yeniden düzenlenmesi ile mümkündür. Enflasyonist dönemlerde, kazanç üzerinden alman vergiler, aslında işletmelerin gerçek kanndan değil, fiktif karlar üzerinden hesaplandığından, verginin niteliği değişmekte ve kazanç üzerinden alındığı sanılan vergiler sermaye üzerinden alman bir vergi niteliğine dönüşmektedir. Bu durum uzun dönemde işletmelerin öz sermayelerinin, gerek satın alma, gerekse üretim güçlerinin azalmasına neden olmaktadrr.Tüm bunlann önlenmesi, mali tablolann fiyat hareketlerine göre yeniden düzenlenmesi ile mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF INFLATION ON PRODUCTION COSTS AND TAXATION: AN APPLICATION EXAMPLE Osman TUGAY Süleyman Demirel University, Business Administration Department Doctorate Thesis, 252 pages, August 2004 Instructor: Assoc. Prof.Dr. Durmuş ACAR The aim of this study is to investigate the effect of inflation on production cost of firms and taxation. The main point of this study is to point out effects of inflation on firms' operation and their operational results. Concerning on the effect of operational results, the effect of inflation on the taxes to be paid by firms is investigated. In the first part of the study, inflation, types of inflation, the effect of inflation on firms' operation and basic financial tables, calculating production costs, inflation accounting, measures made in Turkey to compensate the effect of inflation on firms are explored theoretically. After that, this study is completed by an application in a factory and analyzing the results of this application. In the economies under high inflation, information getting from the financial tables which is based on historical-costs-accounting system is getting much more far from reflecting companies' financial situation and operational results correctly and truly. Inflation is mostly affecting stocks, fixed assets and capital. To sustain the operation of companies effectively and in profitable way is possible with compensating negative effects of price changes on operation results and rearranging financial tables according to price movement in inflation periods. In inflationary periods, since taxation taken from income is calculated in companies' fictitious profits instead of their actual profits, the qualification of taxes changes and the taxes which are assumed to be taken from profit convert to be taken from capital. This causes to decreases in their capital, purchasing capability and productivity in long term. To prevent from all of them will be possible if the financial statement is rearranged according to the cost variations.