Türkiye'de 1980 sonrası kamu açıkları sorunu ve alternatif çözüm yöntemlerinden anayasal sınırlamalar önerisi
The public deficit question in Turkey after 1980's and the constitutional limitations proposal as an alternative
- Tez No: 148516
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu Açıklan, Devlet Borçlan, Anayasal İktisat, Anayasal Sınırlamalar Önerisi, Devletin Sınırlandırılması, Public Deficit, National Depts, Constitutional Economics, Constitutional Limitations Proposal, Limitation of the State
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE 1980 SONRASI KAMU AÇIKLARI SORUNU VE ALTERNATİF ÇÖZÜM YÖNTEMLERİNDEN ANAYASAL SINIRLAMALAR ÖNERİSİ Sait TOSUN Süleyman Demirel Üniversitesi, Maliye Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 124 Sayfa, Ağustos 2004 Danışman : Yard. Doç. Dr. Ali YAVUZ Bu tezin amacı, Türkiye'de 1980 sonrası Kamu Açıklan ve Alternatif Çözüm Yöntemlerinden Anayasal Sınırlamalar Önerisini incelemektir. Bu çalışmanın kapsamı üç ana başlıkta toplanmıştır. Teorik ve kavramsal çerçevede soruna yaklaşılmış, 1980 sonrası dönemde ise Devlet Borçlarının gelişimi somut olarak incelenmiş ve bu dönemde oluşan kamu açıkları ve bu açıklara sebep olan siyasi- ekonomik-sosyal faktörler üzerinde durularak açıklan finanse etmede başansız kalınması kamu açıklarının artmasının en önemli nedenlerinden biri olmuştur. Sn olarak, bütün bu bilgiler ışığında sorunun çözümü olduğuna inanılan anayasal iktisat ve Türkiye'de uygulanabilirliği üzerine durularak anayasal iktisat temelli çözüm Önerileri ile ülkemizdeki kamu açıklan sorunun nasıl çözüme ulaştmlacağı görülmektedir. Yalnız ülkemizin bir türlü çözemediği kamu açıklan sorununun çözümüne ilişkin bir tek yol mevcut değildir, alternatifler çoğaltılabilir. Bu çalışmada alternatif çözüm yöntemlerinden anayasal sınırlamalar yani ekonomik anayasa çözümü üzerinde durularak soruna çare aranmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PUBLIC DEFICIT QUESTION IN TURKEY AFTER 1980's AND THE CONSTITUTIONAL LIMITATIONS PROPOSAL AS AN ALTERNATIVE SOLUTION METHOD Sait TOSUN SÜLEYMAN DEMİREL UNIVERSITY, DEPARTMENT OF FINANCE, THESIS OF MASTER, 124 pages, August, 2004 Supervising Professor: Asst. Prof. Dr. Ali YAVUZ The objective of this thesis is to study the question of public deficit in Turkey after 1980's and to examine the constitutional limitations proposal as an alternetive solution method. The extent of this thesis is assembled with three main headlines. A theoretical and conceptional approach to the problem is given, evolution of three national depts after 1 980's is investigated in a concrete manner and public deficit and the political-economical-social factors which cause public deficits are emphasized. And finally, it is dedicated to the study of constitutional economics which is supposed to give a solution of the problem after the evalution of the previously gathered information. The applicability of the constitutional economics is questioned and we suppose to reach our objectives using the constitutional economics based proposals. There is not a unique method for the study of public deficit which has been an unsolved question for years. One can found more and more solution methods. This thesis emphasized the constitutional limitations as a solution method and looks for a solution to the question of pubic deficit.