Uluslararası Silahlı Çatışma Hukukunda yasak silahlar ve yöntemler
Forbidden weapons andmethods in İnternational Armed Conflicts
- Tez No: 148521
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Nükleer Silahlar, Biyolojik Silahlar, Kimyasal Silahlar, Mayınlar, Hainlik, Casusluk, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Siviller, Esirler, Tıbbi Personel, Hasta ve Yaralılar, Nuclear Weapons, Biological Weapons, Chemical Weapons, Mines, Perfidy, Spying, International Criminal Court, Civilian, Prisoners of War, Medical, Sick, Wounded Personnel
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET ULUSLARARASI SİLAHLI ÇATIŞMA HUKUKUNDA YASAK SİLAH VE YÖNTEMLER GürkanIŞIL Süleyman Demirel Üniversitesi, Kamu Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Tezi, 128 sayfa, Ağustos 2004 Danışman: Doç. Dr. Faruk TURHAN Bu çalışmanın amacı, uluslararası silahlı çatışma hukukunda yasak silah ve yöntemleri incelemektir. Uluslararası silahlı çatışma hukuku insancıl hukukla yakından ilişkilidir. Uluslararası silahlı çatışma hukukunun temel prensipleri gereksiz acı ve ızdıraba neden olmamak, hainlik ve savaşçı ve savaşçı olmayan ayrımıdır. Yasak silah ve yöntemler savaş suçu oluşturduğu için çalışmada UCM'ne de yer verilmiştir Nükleer silahlar, kimyasal silahlar, biyolojik silahlar, mayın ve bubi tuzakları, fırlatılan paylayıcı maddeler, yakıcı silahlar ve lazerler yasak silahlar olarak çalışmada incelenmiştir. Bu silahların bir kısmı tamamen yasaklanmış bazılarını kullanımına da sınırlamalar getirilmiştir. Bu silahların en korkun nükleer silahlar tamamen yasaklanmamıştır. Kimyasal ve biyolojik silahlar yasaklanmış ve kullanılması UCM Statüsü'ne göre savaş suçu sayılmıştır. Kimyasal ve biyolojik silahlar yasaklanmasına rağmen tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Çünkü bu silahların elde edilmeleri ucuz ve kolaydır. Bu silahlar daha etkili kontrol edilmelidir. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması ile nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmalara nükleer silahların yasaklanması açısından önemli olduğu için çalışmada yer verilmiştir. Mayın ve bubi tuzakları ayrım gözetmeyen, gereksiz acıya neden olan silahlardır ve anlaşmalarla yasaklanmıştır. Ancak UCM Statüsü'nde savaş suçları arasında yer almamıştır. Mayın ve bubi tuzakları da en kısa sürede Statü'ye dahil edilmelidir. Diğer yasak silahlar 400 gramdan aşağı patlayıcı ve yanıcı maddeler, dum dum kurşunları, x ışınlarıyla saptanamayan parça tesirli patlayıcılar, yakıcı silahlar ve lazerlerdir. Bunlardan sadece dum dum kurşunları savaş suçu oluşturmaktadır. Ayrıca çevrenin düşmanca amaçlarla değiştirilmesini sağlayan teknikler de yasak silahlara dahil edilmiştir. Bu tekniklerin kullanılması yasaktır ve kullanılması savaş oluşturmaktadır. Yasak yöntemler kapsamında kişilere karşı şiddet kullanılması, kurallara sadakatsizlik, casusluk, bazı hedef ve alanlara saldırılması incelenmiştir. Bu yöntemlerin kullanılması 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve 1977 ek Protokollerde yasaklanmış ya da bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Casusluk hariç bunları savaş yöntemi olarak kullanılması Statü'ye göre savaş suçu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORBIDDEN WEAPONS AND METHODS IN INTERNATIONAL ARMED CONFLICTS Gürkan IŞIL Süleyman Demirel University of Public Department of Administration Pg.D, 128 pages, August 2004 Supervising Professor: Assoc. Prof. Dr. Faruk TURHAN The objective of the work is to research forbidden weapons and methods in international armed conflicts. International armed conflicts law is connected with humanitarian law. Basic principles of international armed conflicts are unnecessary suffering, perfidy and combatants and non combatants. Forbidden weapons and methods are war crimes and in this work International Criminal Court is also researched. Forbidden weapons we researched are nuclear weapons, chemical weapons, biological and bacteriological weapons, mines, incendiary weapons and explosive weapons. Some of the weapons are absolutely forbidden and some of weapons using are restricted. The most dangerous of the weapons are nuclear weapons and they are not absolutely forbidden. Chemical and biological weapons are forbidden and their using is war crime. Although, chemical and biological weapons are forbidden, these weapons threaten the world. Because, they are easily gotten their control are very hard. Non Proliferation Treaty and nuclear tests treaties are important for forbidding nuclear weapons. So they are researched in the work. Mines are indiscriminate weapons and forbidden in some treaties. But they are not in Roma Statute. Mines should be included in Statute. Other forbidden weapons are explosive inflammable projectiles weighing less then 400 grams, dum dum bullets, projectiles causing injury by framqments not detectable by x-rays, incendiary weapons, and lasers. But only dum dum bullet is in Statute. Others also should be included in Statute. Also techniques modifying environment for hostiles use is forbidden and it is constitutes war crime. Forbidden methods researched in the work are perfidy; spying; attacking undefended city, neutralized zone, civilian population, medical personnel, prisoners of war, sick, wounded, and shipwrecked and pillage. The forbidden methods are especially in The Geneva Conventions of August 12. 1949 and Protocols Additional to the Geneva Conventions of 12. August 1949. In the work all of the forbidden methods are defined and in which circumstances they are forbidden and restricted. Expect spying and attacking neutralized and demilitarized zone all methods are Statute.