İşe alım süreci ve aday yetkinliklerinin değerlendirilmesi: Bir uygulama
- Tez No: 148612
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURHAN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan kaynaklan yönetimi, iş analizleri, işe alma ve seçme süreci, mülakat, yetkinlikler, yetkinlik türleri, yetkinlik modeli, yetkinliğe dayalı işe alma ve seçme, Human resource management, business analysis, recruitment, interview process, competency, types of competencies, models of competency, competency based recruitment
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
vnı ÖZET Son yıllarda işletmelerde insan kaynaklan yönetiminin üzerinde önemle durduğu konulardan biri; çalışanların sahip olması gereken yetkinliklerin tanımlanması ve bu yetkinliklerin, işe alma ve seçme sürecinin önemli kriterlerinden biri haline gelmesi için gereken çalışmaların sürdürülmesidir. Bu düşünceden hareketle gerçekleştirilen bu çalışmada, uygulama alanına giren işletmelerde insan kaynaklan yönetimi ile diğer departmanların hangi yetkinliklere önem verdikleri, bu yetkinliklerle ilgili çahşanlann algılan ve yetkinlikler bakımından kamu ve özel işletmeler arasındaki farklılıklar gibi konular incelenmiştir. Ülkemizde tütün ve tütün ürünleri sektörü oldukça hareketli bir yapıya sahiptir. Rekabetin yüksek olduğu sigara piyasasında kamu kuruluşunun yanında, bu piyasada dünyada önde giden çokuluslu işletmeler de faaliyet göstermektedir. Bu tezde bu sektörde yer alan işletmelerde uygulanan işe alma ve yetkinlikler konulanyla ilişkili bir araştırma yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT These couple of years, one of the things human resource departments in enterprises focus on is the identificationof the authorities that the employees must have and the necessary work to make these authorities one of the most important criteria of placement and selection process. In this study which is deprived from this notion, subjects like; which authorities' human resources management and other departments give importance to, the sense the employees have on these authorities and the difference of authorities between public and private management enterprises, are examined on the enterprises which fall under the application process. In out country, the turbulence level of tobacco market is very high. Besides domestic corporations, very well-known multinational corporations also exist in this competitive environment. In this project, recruitment and compertency in both domestic and multinational corporations will be discussed.