Tiyatro üzerinden Türkiye modernleşmesi
Modernization of Turkey through theatre
  1. Tez No: 148613
  2. Yazar: MEHMET ALİ ALABORA
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZEHRA ERKÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Tiyatrosu, Türkiye, Cumhuriyet, Batılılaşma, modernleşme, paradigma, tiyatro
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
11 TİYATRO ÜZERİNDEN TÜRKİYE MODERNLEŞMESİ Memet AK ALABORA Sanat ve Tasarım Fakültesi, Yüksek Lisana Tea Türkiye'de günümüze uzanan tiyatro anlayışının çıkış noktalarının ve oluşum sürecinin hangi tarihsel süreçte gerçekleştiği Türkiye modernleşmesi açısından incelenmiştir. DisipHnlerarası bir çahşma anlayışı güdülerek Türk tiyatro tarihine ilişkin orjinal kaynaklar ve kaynak kitaplar ile sosyal bilimlerden ve diğer sanat alanlarındaki kaynaklardan faydalımlmış, Türk tiyatro tarihine eleştirel bir bakış açısı getirilmeye çalışılmıştır. Bugün gelmen noktanın befirleyicisinin, erken Cumhuriyet Türkiyesi'nideki modernleştirici efitin fikirleri doğrultusunda oluşturulmuş Batılılaşma paradigmasının, tiyatrodaki yanısıması olduğu anlaşılmıştır. Bu bilgiler doğrultusundan bugünden yarma yeni bir düşünce tarzına yönetebilmek için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
m MODERNIZATION OF TURKEY THROUGH THEATRE Memet Ali ALABORA Art and Design Faculty, M. S. Thesis The kind of historical development in which the starting point and process of the current theater conception in Turkey proceeded was examined through Turkish modernization. An interdisciplinary attitude was followed. The original resources and sourcebooks about Turkish theater history was searched parallel to the resouces in other fine arts and social sciences. A critical aproach has been aimed to develope to Turkish theater history. It is discovered that, today, the determining fact about theater was the reflection of the westernization paradigm which was formed by me opinions of the modernizing elite of the Early Turkish Republic. Following the information gained by the research, suggestions were made in order to tend for a new perception of thinhking.