Conservation management of state theater buildings: the case of Küçük Tiyatro in Ankara
Devlet tiyatrosu yapılarının koruma yönetimi : Ankara'daki küçük Tiyatro örneği
- Tez No: 933429
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ŞAHİN GÜÇHAN, PROF. DR. TOMRİS ELVAN ALTAN ALTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Koruma yönetim planı, Kültürel miras yönetimi, Tiyatro yapılarının orunması, Devlet Tiyatroları, Küçük Tiyatro, Conservation management plan, Cultural heritage management, Conservation of theater buildings, State Theaters, Küçük Tiyatro
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 533
Özet
Bugün, birçok nitelikli 20. yüzyıl tiyatro yapısının kaybı ve bu binaların korunması için yapılan çalışmaların azlığı, bu konuda yapılacak araştırmaların gerekliliğini göstermektedir. Bu kapsamda tiyatro yapıları, önemli kültürel simgeler olarak ulusal kimlik ve kollektif hafızaya katkıda bulunan birçok mimari, sosyal ve tarihi değeri yansıtmaktadır. Ancak bu yapılar, kentsel dönüşüm, değişen kültürel alışkanlıklar, ekonomik kısıtlar, yasal yetersizlikler ve yönetimsel zorluklar nedeniyle işlevini kaybetme veya yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Performans yapılarının koruma yönetim planlarıyla korunması, yapıların karşı karşıya olduğu kompleks sorunlara sürdürülebilir, uzun vadeli ve katılımcı bir koruma yaklaşımı sunmaktadır. Burra Tüzüğü (2013), yerin kültürel önemi, katılımcı koruma ve değişime adapte olma konusunda çizdiği çerçeve ile koruma yönetiminde kabul görmüş bir belge olarak karşımıza çıkar. Devlet Tiyatroları, sahip olduğu derin kökler, sanat politikaları ve yaygın kalıcı sahneleri ile Cumhuriyetin en önemli sanat kurumlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Ankara ise başkent olarak Türkiye'nin sanatsal ve kültürel gelişiminde kritik bir role sahip olup, önemli pek çok yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Küçük Tiyatro, Türkiye'de Devlet Tiyatroları'nın ilk sürekli sahnesi olarak, tiyatronun kurumsallaşmasında, toplumun ve kültürün modernleşmesinde önemli bir yere sahiptir. Tez kapsamında Ankara, Devlet tiyatroları ve yapı ölçeğinde Küçük Tiyatro çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Bu çalışmayla, Burra Tüzüğü dikkate alınarak, Devlet Tiyatroları sahnelerinden Küçük Tiyatro örneği üzerinden tek yapı ölçeğinde bir koruma yönetimi yaklaşımı geliştirmek ve sonuç olarak ulusal koruma yasalarıyla, Devlet Tiyatrosu yapıları ile Türkiye'deki diğer performans ve kültür yapılarının korunması konusundaki yaklaşımların geliştirilmesi için bir çerçeve sunmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, loss of many qualified twentieth century theater buildings and the scarcity of studies on their conservation indicates necessity for researches on this topic. Theater buildings as cultural icons, reflect various architectural, social and historical value that contribute to national identity and collective memory. However, many are under danger for function loss and destruction due to urban transformation, changing cultural habits, challenges as economic constraints, legal gaps, administrative complexities. Preserving performing art buildings with conservation management plans(CMP) offers sustainable, long term and participatory approach for complex problems of these buildings. The Australia ICOMOS Burra Charter(2013) provide a recognized framework to management approaches, emphasizing conservation of cultural significance, stakeholder engagement and adaptability to change. State Theaters of Türkiye, with its deep-roots, policies and widespread permanent stages, stands as a prominent art institution of Republic, while Ankara as capital city, has an important role in Türkiye's cultural and artistic development and host significant theater space.Their cultural and historical significance makes them the study area together with Küçük Tiyatro in Ankara.On building scale, Küçük Tiyatro is selected as it is the first permanent stage of the State Theaters , representing pivotal role in modernization of culture and community and theater's institutionalization. In thesis it is aimed to develop a conservation management approach in building scale, over selected case - State Theaters building Küçük Tiyatro, that adhere the guidelines of Australia ICOMOS Burra Charter and propose a framework for national conservation laws and conservation of theatre buildings of State Theaters and performance&culture buildings inTürkiye context.