Bazı yeni yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin Bornova koşullarındaki performansları üzerinde araştırmalar
Investigations on the performances of some new alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars under Bornova conditions
  1. Tez No: 149487
  2. Yazar: YAŞAR TUNCER KAVUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET SOYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca, Medicago sativa, verim, çeşit, performans, Alfalfa, Medicago sativa, yield(s), cultivars, performances
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV ÖZET BAZI YENİ YONCA (Medicago sativa L.) ÇEŞİTLERİNİN BORNOVA KOŞULLARINDAKİ PERFORMANSLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR KAVUT, Yaşar Tuncer Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hikmet SOYA Temmuz, 2004, 61 sayfa Bu araştırma, 2002-2003 yıllan arasında Bornova/izmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nün deneme tarlalarında, 4 farklı yeni yonca çeşidinin (Pioneer, Bacana, Tru-Test ve FG-8RG12) performanslarını incelemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme 4 tekerrürlü tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Materyallerin bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru madde oranı, ham protein ve kül değerleri gibi farklı özellikleri incelenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde En Küçük Önemli Fark (LSD) kullanılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki, Pioneer çeşidi incelenen karakterlerin çoğunda en başarılı olmuş ve Bacana çeşidi de ikinci sırada yeralmıştır. Tru-Test çeşidi ise bölge için adapte olabilecek uygun materyal olarak görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE PERFORMANCES OF SOME NEW ALFALFA {Medicago sativa L.) CULÎTVARS UNDER BORNOVA CONDITIONS KAVUT, Yaşar Tuncer Ph. D. In Field Crops Department Supervisor : Prof. Dr. Hikmet SOYA July, 2004, 61 pages In this study conducted in the experimental fields of Field Crop Department of Agriculture Faculty, Aegean University, Bornova/İzmir during 2002-2003, determination of performances of 4 different new alfalfa varieties (Pioneer, Bacana, Tru-Test and FG-8RG12) under Bornova ecological conditions were aimed. The experimental design was a randomised complete block with 4 replications. Materials were tested in terms of different characteristics such as plant height, green matter yields, dry matter content, crude protein and ash. In variation analysis the least significant difference (LSD) test was performed using the data. Results indicated that, Pioneer was the most succesfiil cultivar in terms of characteristics tested and Bacana ranked second. Tru-Test was not an adaptable material for the region.