Kojenerasyon tesislerinin incelenmesi, 54.3 MW Manisa OSB kojenerasyon tesisi örneği
Investigation of co-generation systems, 54.3 MW Manisa OSB co-generation plant
  1. Tez No: 149514
  2. Yazar: İSMAİL GÜNER GÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Co-generation, energy, waste heat
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET KOJENERASYON TESİSLERİNİN İNCELENMESİ, 54.3 MW MANİSA OSB KOJENERASYON TESİSİ ÖRNEĞİ GÜNVER, İsmail Güner Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ali GÜNGÖR Aralık 2003,93 sayfa Kojenerasyon sistemleri, elektrik santrallerinde atılan ısı enerjisini geri kazanarak yüksek verimle enerji elde edilmesine imkan verir. İşletmelerin elektrik ve ısı ihtiyacım aynı üniteden sağlayan bu sistemlerin günümüz sanayi alanında önemli uygulamaları mevcuttur. Kojenerasyon sistemleri yüksek verimli enerji dönüşümü ile yüksek kazanç sağlamasının yanında sürekli ve kaliteli elektrik üretimine olanak sunar. Çalışmanın birinci bölümünde enerji ve ülkemizdeki enerji durumdan bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde kojenerasyon sistemlerinin genel tanıtımı yapılmıştır. Sistemin çalışma prensibi ile başlanarak yapısı incelenmiş, kullanılan yakıt ve verimleri sunulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde kojenerasyon sistemi uygulaması olan Manisa Enerji Santrali sistemi incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise ulaşılan sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir. Anahtar sözcükler : Kojenerasyon, enerji, atık ısı.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGETION OF CO-GENERATION SYSTEMS, 54.3 MW MANİSA OSBCO -GENERATION PLANT GÜNVER, Ismail Güner MSc in Mechanical Eng. Supervisor: Prof.Dr. AH GÜNGÖR December 2003,93 pages In power plants, high efficiency can be provided by co-generation systems with using waste heat. These systems are being used to provide electric and heat energy in the industry. Co-generation systems provides high quality electricity with high efficiency. In the first part, energy and energy in our country has been mentioned. In the second part, cogeneration systems, principles, fuels and efficiency has been mentioned. In the third part, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Power Plant has been investigated. Conclusions are given at the last part.