Biyolojik çeşitliliğinin ekonomik değerinin belirlenmesi: Yabani orkide örneği
Economic valuation of biological diversity: The case of wild orchid
  1. Tez No: 149545
  2. Yazar: HAVVA ECE ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ELA ATIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik çeşitlilik, yabani orkide, piyasa dışı değer, koşullu değerleme yöntemi, ödeme istekliliği, Biological diversity, wild orchid, non-market value, contingent valuation method, willingness to pay
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
V ÖZET BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN EKONOMİK DEĞERİNİN BELİRLENMESİ: YABANİ ORKİDE ÖRNEĞİ ERDEM, Havva Ece Yüksek Lisans Tezi, Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ela ATIŞ Ağustos 2004, 99 sayfa insanlık nüfus artışı ve ekonomik baskılarla uğraşırken, tüm bu sorunlardan daha ciddi boyutlarda karşı karşıya kalınan çevre sorunları, dünya gündeminde birinci sırayı almıştır. Uzmanlar, bilim ve hatta iş dünyası, küresel çevrenin sağlıklı yapısının kaybedilmemesi, kaybedilmiş ve yok edilmiş olanlar için ise geri kazanma mücadelesi vermektedirler. Tüm bu çabaların içinde, doğa koruma önemli yer tutmaktadır. Doğa koruma ise biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşımaktadır. Biyolojik çeşitlilik ise insanlık açısından önemlidir. Çünkü, biyolojik çeşitlilik, ekosistemlerin devamlılığını sağlamaktadır. Bu da insanlık için gerekli yaşam destek süreçlerinin sürdürülebilirliği anlamına gelmektedir. Bugün tüm doğal alanların biyolojik açıdan olduğu kadar, çevre ekonomisinin bakış açısıyla da analiz edilmesi gerekmektedir.Soyu tehlikedeki ve endemik türler ile ekosistem ve yaşam ortamlarının korunmasının yanı sıra, biyolojik çeşitlilikteki değişimin ekonomik olarak değerlendirilmesi, konunun boyutunun daha somut ortaya konmasına neden olacak ve karar alıcılara yol gösterecektir.VI Bu düşünceyle, bu çalışmada,“Yabani Orkide Örneğinde; Biyolojik * Çeşitliliğin Ekonomik Değerinin Belirlenmesi”konusu ele alınmıştır. Tür çeşitliliğin değerlendirilmesi, piyasa dışı bir değerleme yöntemi gerektirmektedir, çünkü piyasalarda biyolojik çeşitliliğin ticareti yapılmamaktadır. Bundan dolayı araştırmada, kullanım dışı değerleri ölçebilen yöntem olan koşullu değerleme yöntemi kullanılmıştır. Buna göre tüketicilerle anket yapılarak, yabani orkideleri korumak için ödemek istedikleri miktarlar sorulmuş ve istenilen ödeme miktarının ortalaması hesaplanmış, yaklaşık 12 milyon TL. bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ECONOMIC VALUATION OF BIOLOGICAL DIVERSITY: THE CASE OF WILD ORCHID ERDEM, Havva Ece MSc in Environmental Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ela ATIŞ August 2004, 99 pages While the human kind was struggling with population and economical pressures, environmental problems those are the most serious than the others, have taken the first place of the worlds' agenda. Specialists, science and also business world are fighting for not to loose healthy global environment and regain for the lost ones. In these efforts, nature protection is taking very important place. Nature protection is very important for biological diversity. Biological diversity is important for human kind. Because, biological diversity provides the continuity of ecosystems. It means that the sustainability of life supports process required for human kind. Today, the natural places have to be analyzed not only biologically but also by the aspect of environmental economics. Alongside of conservation of endangered species, endemics and habitats; valuation of the changes in biological diversity by economically would show the real dimensions of the subject and lead the politics.VIII With this idea, we have studied“Economic valuation of biological diversity: the wild orchid case”. Valuation of species diversity requires a non-market valuation method because biodiversity is not traded in markets. Because of this, contingent valuation method that can measure non-use values, is used in this study. So, the surveys have made to the consumers and asked their willingness to pay for saving the wild orchids. The survey found that, the mean of the consumers' willingness to pay is near 12 million TL. It is almost USD9.0 (1 USD = TL 1,385,000, January 2004 exchange rate)