Determination of heavy metal contents of UV digested vinegar samples by potentiometric stripping analysis
UV ile bozundurulmuş sirke örneklerinde potansiyometrik sıyırma yöntemi ile ağır metal analizleri
- Tez No: 149611
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMET GÖKÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: potentiometric stripping analysis, vinegar, uv digestion, heavy metal
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
V ÖZET UV İLE BOZUNDURULMUŞ SİRKE ÖRNEKLERİNDE POTANSİYOMETRİK SIYIRMA YÖNTEMİ İLE AĞIR METAL ANALİZLERİ Didem GİRAY Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. ismet GÖKÇEL Ekim, 2004, 57 sayfa Sirke, Türk mutfağında doğrudan olduğu kadar özellikle sebzelerin depolanması amacıyla da sıklıkla kullanılan bir üründür. Sirkede bulunabilen metal içeriğinin zaman içinde sebzelere geçişi söz konusudur. Bu nedenle sirkedeki balar, kurşun ve kadmiyum içeriklerinin analizi bu ağır metallerin bünyeye alınımını kontrol açısından önem taşımaktadır. Eser elementlerin potansiyometrik sıyırma yöntemiyle (PSA) analizi son yıllarda gerek kalite kontrol gerekse çevresel izleme açısından önem kazanmıştır. Bu çalışmanın ana hedefi sirke örneklerinin kadmiyum, kurşun ve balar içeriklerinin PSA ile analizlenmesidir. Seyreltilmiş sirke örnekleri analiz öncesinde 75 dakika süreyle UV ışınına maruz tutulmuştur. Ağır metal içerikleri standart katma yöntemi ile hesaplanmış ve genellikle mikromolar (ng/mL) düzeyinde bulunmuştur. Anahtar sdzcûkler: potansiyometrik sıyırma analizi, sirke, UV ışını ile bozundurma, ağır metal
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DETERMINATION OF HEAVY METAL CONTENTS OF UV DIGESTED VINEGAR SAMPLES BY POTENTIOMETRIC STRIPPING ANALYSIS Didem GÎRAY Msc Thesis in Chemistry Supervisor: Doç. Dr. H. İsmet GÖKÇEL October 2004, 57 Pages Vinegar is an important part of Turkish diet since it is widely used to make pickle to preserve the vegetables for a long time. The crossing of heavy metal content of vinegar into vegetable will increase by time. Therefore, the analysis of copper, lead, and cadmium contents of vinegar is considered to be important for controlling the intake. The determination of trace elements by using the potentiometric stripping technique (PSA) has gained a considerable attention in the last years not only for quality control but also for purposes of environmental monitoring. The main goal of this study is to determine simultaneously the content of cadmium (II), lead (II) and copper (H) in vinegar samples by PSA. Diluted vinegar samples were exposed to ultraviolet irradiation for 75 minutes prior to the analysis. The heavy metal content of the vinegar samples was determined in standard addition method and usually lies at submicromolar level.