İzmir ve çevresindeki karanfil seralarında görülen fusarium solgunluğunun antagonistik fluoresent pseudomonas'lar ile önlenmesi
Studies on the roles of the fluorescent pseudomoonads in biological control of fusarium wilt of carnation in İzmir province
  1. Tez No: 149649
  2. Yazar: ARZU COŞKUNTUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik savaş, Fusarium oxysporum f.sp. dianthi, fluoresent Pseudomonas, karanfil, Biological control, Fusarium oxysporum f. sp. dianthi, Fluorescent Pseudomonads, carnation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
V ÖZET İZMİR VE ÇEVRESİNDEKİ KARANFİL SERALARINDA GÖRÜLEN FUSARİUM SOLGUNLUĞUNUN ANTAGONİSTİK FLUORESENT PSEUDOMONAS'LAR İLE ÖNLENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Arzu COŞKUNTUNA Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Figen Yıldız 2004, 112 sayfa Fusarium oxysporum f.sp. dianthi, tüm dünyada karanfil (Dianthus caryophyllus L.) bitkisi yetiştirilen yerlerde görülen ve en önemli vasküler solgunluk patojenlerinden bir tanesidir. Bu çalışmada, karanfilde Fusarium solgunluğu etmenine (F.o.d.) karşı, antagonist fluoresent Pseudomonas (F P) ile biyolojik savaşım hedeflenmiştir. Karanfilde Fusarium solgunluğu hastalığı ile biyolojik savaşım çalışmaları, Türkiye için yeni bir çalışma konusudur. Bu amaçla, İzmir ili ve çevresindeki karanfil seralarından, sağlıklı karanfil bitkileri alınmıştır. Karanfil bitkilerinin rizoplane kısmından, 311 adet (F P) izolat elde edilmiştir. In- vitro çalışmalarda, F.o.d.' yi baskı altına alabilmede başarılı F P' lardan 59 tane izolat saksı koşullarında denenmişlerdir. Daha sonra, saksı denemesinde ~%55-77 oranında hastalığı baskılayan antagonist F P izolatlarmdan 5 tanesi ile sera denemesi kurulmuştur. Sera denemelerine almanVI antagonist bakterilerden, iki izolatm (S53 ve S54) Pseudomonas putida ve diğer üç izolatm (120, U34 ve U73) ise Pseudomonas fluorescens Biotip-III olduğu teşhis edilmiştir. Sera denemesinde F.o.d.' yi baskılamada, P. putida' nın iki izolatmın ~%50 oranmda etkili oldukları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STUDIES ON THE ROLES OF FLUORESCENT PSEUDOMONADS IN BIOLOGICAL CONTROL OF FUSARIUM WILT OF CARNATION IN İZMİR PROVINCE COŞKUNTUNA, Arzu Ph.D. Thesis in Plant Protection Advisor: Doç. Dr. Figen Yıldız June, 2004, 112 p. Fusarium oxysporum f.sp. dianthi is one of the most common and significant vascular wilt pathogen in carnation growing regions in all over the world. In this study, the biological control by fluorescent Pseudomonads in controlling the Fusarium Wilt (F.o.d.) on carnation was aimed. The biological control studies on the Fusarium Wilt disease on carnation is a new research topic for Turkey. The healthy carnation plants were sampled from various carnation growing areas of İzmir provinces. The 311 fluorescent Pseudomonads (F P) bacteria were isolated from the rhizoplane of carnation plants. The 59 fluorescent Pseudomonads found effective in the in-vitro tests were selected and screened on carnation plants in the pots.VIII Afterwards, five fluorescent Pseudomonads which were selected among the isolates suppressed the F.o.d. in pot tests between 55-77% were treated in the greenhouse. The fluorescent Pseudomonads were identified as Pseudomonas putida (S53 and S54) and Pseudomonas fluorescens Biotype III (120, U34 and U73). Two strain of Pseudomonas putida was displayed an affect with avaragely 50% in the greenhouse experiments.